Puheet Milosevicin kuolemasta yltyvät

Milosevicin liittolaiset ja perhe pitävät YK:n sotarikostuomioistuinta syypäänä kuolemaan. Rikostuomioistuimen pääsyyttäjä ei sulje pois itsemurhan mahdollisuutta. Milosevic ehti lähettää Moskovaan kirjeen, jossa kertoi pelkäävänsä myrkytystä.

Serbian entisen presidentin Slobodan Milosevicin ruumiinavaus on alkanut Hollannissa. Haagin oikeuslääketieteen laitoksessa ruumiinavausta on seuraamassa myös serbialaisasiantuntijoita. Milosevic kuoli eilen YK:n sotarikostuomioistuimen vankilassa Haagissa.

Milosevic oli lähettänyt Moskovaan kirjeen, jossa kertoi pelkäävänsä, että hänet myrkytetään. Hän myös pyysi noin kuukausi sitten, että pääsisi hoitoon Moskovaan. Haagin tuomioistuin hylkäsi pyynnön.

Läheiset sekä monet Serbian viestimet syyttävät kuolemasta tuomioistuinta, koska 64-vuotiaan Milosevicin tiedettiin kärsineen sydänvaivoista ja korkeasta verenpaineesta.

Tuomioistuin ilmoitti torjuvansa jyrkästi kaiken arvostelun, joka liittyy Milosevicin kuolemaan.

Milosevicin oikeudenkäynnin odotettiin päättyvän noin kuukauden kuluessa. Hänet luovutettiin YK:n sotarikostuomioistuimeen kesällä 2001. Milosevicia syytettiin Haagissa kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvulla.

Pääsyyttäjä ei sulje pois itsemurhan mahdollisuutta

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Carla del Ponte pitää italialaisen La Repubblica -sanomalehden haastattelussa mahdollisena, että Milosevic olisi riistänyt hengen itseltään "uhmatakseen" tuomioistuinta.

- On outoa, joskin luonnollisesti mahdollista, että hän kuoli odottamattomasti ilman, että lääkärit huomasivat hänen terveydentilansa äkillistä heikkenemistä, Del Ponte puntaroi.

Aiemmin tuomioistuin (ICTY) on julkisesti otaksunut, että kuolinsyy olisi luonnollinen eikä kyse olisi itsemurhasta.

Pääsyyttäjän mukaan Milosevicin kuolema tekee muiden serbijohtajien, Ratko Mladicin ja Radovan Karadicin, kiinni saamisen entistä tärkeämmäksi.

Helena Ranta: Milosevicin syyllisyyden selvittäminen ei ole ollut turhaa

Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevässä tuomioistuimessa todistanut suomalainen oikeushammaslääkäri Helena Ranta kuuli STT:ltä Slobodan Milosevicin kuolemasta.

- Milosevicin kuolema muuttaa tilanteen kokonaan, mutta työ ei ole mennyt hukkaan, Ranta sanoo.

Ranta todisti vuonna 2003 Haagin tuomioistuimessa. Hän esitteli suomalaisen tutkimusryhmän työn tuloksia liittyen 40 Kosovon albaanin kuolemaan Racakin kylässä alkuvuonna 1999.

Milosevic teki Rannalle lukuisia kysymyksiä, koska hän puolusti enimmäkseen itse itseään oikeudessa. Ranta muistelee, ettei Milosevic ollut kovin hyvä ristikuulustelija.

- Hän sortui haukkumaan ja halveeraamaan minua, Ranta toteaa.

- Hän myös riiteli kaikista mahdollisista kohdista. Jotkut hänen väitteistään olivat lisäksi täysin mielikuvituksellisia, sanoo Ranta.

Viime vuonna Ranta oli syyttäjän avustajana viikon, kun tämä ristikuulusteli Milosevicin Kosovo-syytteen yhtä tärkeintä todistajaa.

Molemmissa ristikuulusteluissa, joihin Ranta on osallistunut, suomalaisen asiantuntijaryhmän todistusaineisto on pitänyt paikkansa, eikä tuloksia ole pystytty horjuttamaan.

- Milosevicilla oli siis kaikki syy vihata minua, Ranta toteaa.

Perhe päättää pian hautajaisjärjestelyistä

Milosevicin perhe päättää lähiaikoina hautajaisjärjestelyistä, ilmoitti Milosevicin sosialistinen puolue SPS myöhään eilen.

Slobodan Milosevicin lesken Mirjana Markovicin ja pojan Marko Milosevicin arvellaan oleskelevan Venäjällä. Tytär Marija taas asuu Montenegrossa.

Milosevicin asianajaja Zdenko Tomanovic kiisti tiedot, joiden mukaan Jugoslavian entistä presidenttiä oltaisiin hautaamassa Moskovaan.

Milosevicin tukijat kirjoittivat Belgradissa nimensä surunvalittelukirjaan ja sytyttivät kynttilöitä. Jotkut myös kantoivat Milosevicin kuvia ja suutelivat niitä kyyneleet silmissään.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat