Mainos

Puheenjohtajat vetäytyvät Kesärantaan – kehyssolmu odotettuakin tiukempi?

Hallitus on perunut aamulla alkavaksi suunnitellut kehysneuvottelut Säätytalolla. Laajempien koko hallituksen neuvottelujen sijaan kehysasioita puidaan vain hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken Kesärannassa.

Koko hallituksen neuvottelut Säätytalolla alkanevat todennäköisesti illalla.

Kehysneuvotteluissa haetaan keinoja, joilla julkiset menot saataisiin sopeutettua lähemmäs tulojen tasoa.

Aamuisen kokouspaikan ja -kokoonpanon muutos kertonee siitä, että neuvottelut ovat olleet odotettua vaikeammat. Ilmeisesti neuvoteltavat asiat ovat vielä niin kesken, että koko hallitusta ei ole vielä järkevää kutsua koolle. Oletettavaa on, että kehysriihi saadaan päätökseen suunniteltua myöhemmin.

Kehysneuvotteluissa haetaan keinoja, jolla julkiset menot saataisiin sopeutettua lähemmäs tulojen tasoa. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) luonnehti eilen illalla neuvottelujen tilannetta vaikeaksi.

Sopeuttamistarpeen arvioidaan olevan enintään kolme miljardia euroa, joista puolet sijoittunee ensi vuodelle.

Esillä on ollut muun muassa mahdollisuus verottaa lapsilisiä. STT:n tietojen mukaan kokoomus haluaisi tiettävästi tehdä leikkauksen kaikkien lapsilisien tasoon. SDP puolestaan korottaisi lapsilisiä ja sitten verottaisi niitä progressiivisesti.

Hallituslähteen mukaan kehysriihessä keskusteltiin hieman yllättäen myös oppivelvollisuusiän noston perumisesta. Nostosta sovittiin jo marraskuussa rakennepaketin yhteydessä.

Neuvotteluissa puitiin edelleen myös mahdollisuutta jäädyttää muun muassa toimeentulotuen ja eläkkeiden indeksit. Lisäksi säästömahdollisuuksina on tiettävästi pohdittu arvonlisäveron kiristyksiä, kiinteistöverotuksen laajentamista metsämaahan ja haittaverojen kiristyksiä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.