Puheenjohtaja: Tämän takia Setaa yhä tarvitaan

Seksuaalisen tasavertaisuuden ihmisoikeusjärjestössä Setassa ollaan mielissään Lapin Kansan entisen päätoimittajan syrjintäjutun hovioikeustuomiosta.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne tuomittiin sakkoihin hänen irtisanottua oikeuden mukaan Johanna Korhosen Lapin Kansan päätoimittajan paikalta tämän seksuaalisen suuntautumisen vuoksi syksyllä 2008.

Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi muistutti Enbuske & Linnanahde Crewn haastattelussa, ettei seksuaalisuudella saa olla mitään merkitystä niin työhaastattelussa kuin irtisanomistilanteessakaan.

– Laki sanoo, ettei tätä tule edes kysyä, juristina työskentelevä Hippi toteaa.

Hipin mukaan Suomessa on otettu viime vuosina ja etenkin vuosikymmeninä suuria edistysaskelia seksuaalisen tasa-arvon asioissa. Työsarkaa kuitenkin riittää yhä.

– Homoseksuaalisuuden kriminalisointi saatiin pois vuonna 1971 ja sairausluokitus vuonna 1981. Meidän on kuitenkin osoitettava solidaarisuuttamme myös niihin kymmeniin maihin, joissa homoseksuaalisuus on yhä kriminalisoitu, Hippi kertoo.Eniten Hippiä huolestuttaa tällä hetkellä Venäjän tilanne ja viime perjantaina hyväksytty propagandalaki.

– Lain mukaan sakot voivat napsahtaa, jos sanoo homoseksuaalisuuden olevan normaalia. Se on nykyaikana aivan käsittämätöntä ja kieltää asiallisen ja normaalin tiedon välittämisen.

Hipin mukaan laki uhkaa taannuttaa seksuaalisen tasa-arvon toteutumista Venäjällä.

– On surullista, sillä homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin vuonna 1993, ja nyt 20 vuotta sen jälkeen tehdään tämmöinen.

Piilosyrjintä yhä yleistä

Suomessa homoseksuaalisuus muodostuu työpaikoilla ongelmaksi etenkin, jos esimiehillä on ongelmia asian käsittelyssä.

– Esimiesten arvot vaikuttavat koko työpaikkaan. Piilosyrjintä on yhä yleistä, ulkopuolelle jättäminen ja dissaaminen.

Johanna Korhosen tapauksessa puhutti se, että hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan nousi Alma Mediassa meteli, kun hän jätti mainitsematta asiasta.

– Lähtökohtana on se, että jokainen saa olla, mitä on, ei tarvitse tuoda itse esille. Jos asia tulee esille, se tulisi ottaa tavallisena asiana, kuten vasenkätisyys. Usein henkilöt kaiken varalta eivät kuitenkin uskalla tuoda seksuaalista suuntautumistaan esiin edes luontaisessa yhteydessä, Hippi toteaa.

Hipin mukaan Suomessa ollaan uudistamassa yhdenvertaisuuslakia. Hippi näkisi tarvetta myös yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

– Valtuutetulla olisi keinot ja resurssit puuttua syrjintään nykyistä paremmin, Hippi perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat