Mainos

Puhe siirtyy yhä enemmän matkapuhelimiin

Perinteisten lankapuhelinliittymien määrä on jatkanut laskemistaan tasaisesti.

Tarkat tilastot liittymämäärien kehityksestä viime vuoden aikana valmistuvat vasta ensi kuussa, mutta esimerkiksi Soneralla kiinteän puhelinverkon liittymiä oli maaliskuun lopussa noin 9000 kappaletta vuoden takaista vähemmän, yhteensä 494 000. Elisalla kiinteiden liittymien määrä oli samaan aikaan vähentynyt 1,20:sta 1,18 miljoonaan kappaleeseen.

- Kiinteiden liittymien määrä on edelleen tasaisessa laskussa, ja selkeästi näkyy, että puhe on siirtymässä matkapuhelimiin, kuluttajapalveluista vastaava yksikönjohtaja Janne Vainio Sonerasta vahvistaa.

Kiinteiden puhelinliittymien määrä Suomessa kääntyi laskuun jo 1990-luvun lopulla. Huippuvuonna 1997 Suomessa oli lankapuhelimia 2,86 miljoonaa, kun vastaava luku toissa vuonna painui 2,81 miljoonaan. Viime vuonna lähes kolmasosa kotitalouksista oli jo kokonaan luopunut lankapuhelimesta, ja nyt osuus on varmasti edelleen kasvanut. Pudotus 1990-luvun alun lukemista on ollut raju, sillä tuolloin 94 prosentilla Suomen kotitalouksista oli oma lankapuhelin.

Kännykkä korvaa lankapuhelimen varsinkin kesäisin, kun ihmiset liikkuvat enemmän ulkosalla eivätkä ole lankapuhelinten äärellä.

- Käyttömäärissä näkyy selvä lähes peilikuvamainen trendi siten, että matkapuheluiden määrä kesällä kasvaa suunnilleen samassa tahdissa kuin kiinteillä linjoilla soitettujen määrä vähenee, Vainio sanoo. Ihan yksi yhteen kehitys ei mene, sillä lankapuhelimista soitetut puhelut ovat pitempiä kuin kännykkäpuhelut, joita taas kertyy kappalemääräisesti enemmän.

Dataliikenne täyttää puhelinkaapelit

Kiinteät puhelinverkot eivät toki jää jatkossakaan käyttämättä, sillä niitä tarvitaan nopean datan välitykseen. Tehokkaiden laajakaistaisten nettiliittymien määrä on lähtenyt rivakkaan kasvuun.

Vainio huomauttaa, että monilla kuluttajilla on edelleen se harhaluulo, että heillä täytyy olla perinteinen puhelinliittymä alla, jotta he saisivat käyttöönsä laajakaistaisen nettiyhteyden. Tämä ei pidä paikkaansa, vaikka itse puhelinkaapelit toki täytyy olla olemassa.

- Aika monet maksavat kuukausimaksua sellaisesta lankapuhelimesta, jota he käytännössä eivät käytä lainkaan. Vähitellen aletaan oivaltaa, että tämä ei ole välttämätöntä, Vainio sanoo.

Toisaalta lankapuhelin saatetaan haluta säilyttää eräänlaisena "varalinjana" hätätapauksien varalta, jos matkapuhelimen akku vaikka lakkaisi toimimasta.

Kannattavuus haasteena

Teleoperaattoreille lankaliittymien hupeneminen ei ole välttämättä mitenkään ikävä asia, vaikka lanka- ja matkapuhelimista soitettujen puheluiden hintaerot ovat kovasti tasoittuneet. Vainio huomauttaa, että esimerkiksi Sonera on perinteisesti operoinut kiinteän verkon toimintaa harvemmin asutuilla seuduilla, joista muut puhelinyhtiöt eivät ole olleet kiinnostuneita. Kannattavan toiminnan harjoittaminen on entistä haastavampaa, kun käyttäjämäärät vähenevät mutta verkon kiinteät kulut eivät tule alaspäin.

- Kyllä me mielellämme vauhdittaisimme kehitystä, jossa puhe saataisiin siirtymään langattomaan olomuotoon. Kiinteän verkon yhteyksiä voidaan sitten hyödyntää datakäytössä, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.