Puhdas koti voi sairastuttaa vastasyntyneen

Lapsen elinympäristössä on oltava myös pöpöjä, jotta kehon vastustuskyky pääsee koetukselle. Jos vastasyntyneen elinympäristö on liian puhdas, voi se aiheuttaa allergisia reaktioita myöhemmin elämässä harmittomia aineita, kuten esimerkiksi eri ruokia kohtaan.

Tutkijat ovat selvittäneet ensimmäistä kertaa vastasyntyneen suolistoflooraa, eli ruoansulatuskanavan bakteerikasvua. Linköpingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa verrattiin allergisia ja terveitä lapsia keskenään.

Ruoansulatuskanavassa elää 400–500 erilaista bakteeria, joilla on tärkeä tehtävä suoliston toiminnassa. Tutkimuksessa selvisi, että terveillä lapsilla bakteerien monimuotoisuus oli selvästi suurempi kuin allergisilla lapsilla.

Kaksi bakteeriryhmää todettiin erityisen hyödyllisiksi: proteobakteerit, jotka ovat erittäin tavallisia karjatiloilla kasvaneilla lapsilla sekä bakteroidit, jotka vähentävät tulehduksia.

Paljon mainostetuilla bifidobakteereilla, joita lisätään muun muassa meijerituotteisiin, ei sen sijaan näyttänyt olevan tutkimuksessa vaikutusta siihen, kuinka terve lapsi oli.

Tutkijoiden mukaan lapsen immuunijärjestelmän kehityksen kannalta on olennaista, kuinka hyvin suoliston mikrobiston koostumus voi vastasyntyneenä. Liian puhdas ympäristö voi aiheuttaa reaktioita myöhemmin elämässä esimerkiksi erilaisia ruokia kohtaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja