Pudota lumi oikein – voit välttyä tuhansien eurojen vahingoilta!

Jos lunta kerääntyy katolle liikaa, on painolasti pudotettava pois. Omaa tai toisten turvallisuutta ei kuitenkaan saa missään nimessä vaarantaa. Ehdottomasti on huolehdittava myös siitä, ettei lumi jää hautomaan rakenteita, jolloin se aiheuttaa kosteusvaurion.

Kun lunta kertyy talon katolle poikkeuksellisen paljon, se kannattaa käydä tiputtamassa pois. Jos mahdollista, lumi kannattaa pudottaa pakkassäillä, sillä tällöin se on kevyempää. Pakkasella katon pinta ei myöskään ole yhtä liukas kuin suojakeleillä.

Katolle kannattaa jättää pieni lumikerros jäätymisen estämiseksi. Lumimassoja alas tyrkkiessä tulee varoa myös katon rakenteita, kuten antenneja ja räystäitä.

Lumen paino voi aiheuttaa rakenteiden painumia ja halkeamia, minkä lisäksi altapäin tapahtuva sulaminen aiheuttaa kattovuotoja. Jäinen lumi voi vahingoittaa myös vesirännejä, kuistia ja savuhormeja.

Siksi lumet on hyvä poistaa ainakin rännien, kuistien ja hormien sekä tuuletus- ja savupiippujen ympäristöstä.

Muista varovaisuus – omasi ja muiden

Katolle ei missään nimessä pidä lähteä seikkailemaan suin päin. Jos lumien tiputtaminen tulee ajankohtaiseksi, pudottamispuuhaan lähtevän henkilön tulee varustautua turvavaljailla ja -köydellä katolta tippumisen estämiseksi. Operaatioon ei kannata myöskään ikinä ryhtyä yksin. Jos katolle nouseminen epäilyttää yhtään, kannattaa turvautua ammattilaisten apuun.

Siinä missä pientalon kattorakenteet saattavat olla kovilla suuren lumimassan alla, myös itsekseen alas tuleva lumi aiheuttaa suuria vaaratilanteita pihapiirissä kulkeville. Esimerkiksi monet lapset tykkäävät peuhata jo valmiiksi kasaantuneilla lumivuorilla räystäiden läheisyydessä.

Märkä lumi voi aiheuttaa kosteusvaurion

On myös muistettava huolehtia, että suuret lumikasat eivät haudo rakenteita märkänä, jolloin ne aiheuttavat kosteusvaurion. Jos sulava lumi pääsee rakenteisiin, voi siitä aiheutua useiden tuhansien eurojen vahingot.

Myös pihalla olevat puut ja pensaat kannattaa muistaa kun lumelle etsitään uutta sijoituspaikkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja