PTT: Vapaakauppa muuttaa EU:n maatalouspolitiikkaa

Euroopan unionin on lähivuosina muutettava maatalouspolitiikkaansa kansainvälisen maatalouskaupan vapautuessa, arvioi tutkija Kalle Laaksonen Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta. Vähiten kehittyneiden maiden tuonnin asteittainen vapauttaminen antaa jo viitteitä edessä olevista muutoksista, totesi Laaksonen tänään julkistetussa selvityksessä.

-Tuonnin laajan vapauttamisen vaikutuksia ennakoi EU:n vähiten kehittyneille maille myöntämä tulliton ja kiintiötön tuontioikeus. Se muuttaa eräiden herkkien tuotteiden kuten riisin ja sokerin tuotantomahdollisuuksia EU-alueella. Unioni joutuu aikaa myöten muuttamaan olennaisesti esimerkiksi harjoitettua sokeripolitiikkaa, Laaksonen sanoi.

Vaikka vähiten kehittyneiden maiden asema maailmanmarkkinoilla on tällä hetkellä vähäinen, on EU:n päätös markkinoiden avaamisesta niille, niin sanottu "Kaikki paitsi aseet -päätös", kauppapoliittisesti tärkeä, korosti Laaksonen.

-Suomeen vaikutukset tulevat ensisijaisesti Euroopan unionin markkinoiden kautta. Kilpailu esimerkiksi sokerimarkkinoilla kiristyy olennaisesti, kun sopimuksen siirtymäajat päättyvät kuluvan vuosikymmenen lopussa.

Tällä hetkellä ainoa elintarvikeryhmä, jota Suomeen vähiten kehittyneistä maista tuodaan, on kahvi.

Euroopan unioni päätti viime talvena vapauttaa kaiken vähiten kehittyneistä maista tapahtuvan tuonnin unioniin. Päätös merkitsee EU:n markkinoiden avaamista 48:lle vähiten kehittyneelle maalle, joiden määrä tänä vuonna kasvaa vielä Senegalilla 49 maahan.

Käytännössä päätös merkitsee maatalouskaupan vapauttamista, sillä tekstiili- ja vaatetuontia rajoittavat kiintiöt poistuvat Uruguayn kierroksen päätösten mukaan viimeistään vuonna 2005.

EU:n päätös sisältää siirtymäajat banaanille, riisille ja sokerille. Näissä tuoteryhmissä markkinoiden avaaminen aiheuttaa tuotanto- tai kauppapolitiikan muutoksia unionin alueella.

EU:n banaanipolitiikka on jo pitkään ollut kiistanaihe WTO:ssa. Lyhyen siirtymäajan jälkeen se tulee kuitenkin muuttumaan.

-Riisin ja sokerin osalta siirtymäajat ulottuvat vuosiin 2006-2009. Vaikka vähiten kehittyneet maat ovat nettotuojia niin riisissä kuin sokerissakin, suuri hintaero maailmanmarkkinoiden ja EU:n sisämarkkinoiden välillä tulee aiheuttamaan tuontipaineita ja myös paineita EU:n maatalouspolitiikan muuttamiselle, mainitsi Laaksonen.

Laaksonen arvioi köyhimpien maiden roolin ja kehitysmaiden aseman yleensä korostuvan edessä olevissa Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvotteluissa. Kehitysmaiden keskeinen vaatimus koskee niiden maatalousviennin pääsyä teollisuusmaiden markkinoille. Vaatimukseen suostuminen merkitsisi suuria muutoksia teollisuusmaiden ja myös Suomen maataloudessa, sanoi Laaksonen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat