Mainos

PTT povaa asuntojen hintoihin 2,5 prosentin kasvua

Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna koko maassa keskimäärin 2,5 prosenttia, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT.

Hintakuplaa ei PTT:n mukaan ole näkyvissä, sillä koko maan tasolla hinnat ovat pysyneet vakaina suhteessa kotitalouksien tulojen kehitykseen. Poikkeuksen tekee Helsinki, jossa neliöhinnat ovat jo pitkään nousseet tuloja nopeammin.

– Helsingissä sijoitusasunnoista on kova kysyntä tietyillä alueilla. Lisäksi suuret ikäluokat ikääntyessään hakeutuvat lähemmäs palveluja, sanoi PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen STT:lle.

Ilmiö on hänen mukaansa tilapäinen, ja jossain vaiheessa Helsingin hintataso sopeutuu asukkaiden maksukyvyn mukaan. Sijoittajien kiinnostus Helsingin pieniin keskusta-asuntoihin todennäköisesti vähenee sitä mukaa, kun vaihtoehtoisten sijoitusmuotojen kannattavuus paranee.

Vielä tänä vuonna korjausliikettä ei ole näkyvissä. PTT povaa, että asunnot kallistuvat Helsingissä neljä prosenttia, eli yhä selvästi muuta maata nopeammin.

Koko maassa asuntokauppaa tukevat talouden piristyminen ja matala korkotaso.

Loppuvuonna laskua

Lahtisen mukaan PTT:n ennuste ei ole ristiriidassa sen kanssa, että Tilastokeskus tiistaina kertoi vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hintojen joulukuussa laskeneen koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat putosivat marraskuusta tasan prosentin ja muualla maassa keskimäärin 1,6 prosenttia.

– Isot kuukausittaiset vaihtelut ovat asuntomarkkinoilla tavallisia, ja viime vuoden alkupuolella hinnat nousivat vahvasti. Joissain kaupungeissa, esimerkiksi Jyväskylässä, tuli ylilyöntejä, joihin on nyt tullut korjausliike, Lahtinen arvioi STT:lle.

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat kuukausitasolla laskeneet lokakuusta asti, Tilastokeskuksen lukujen perusteella hienoisesti kiihtyvää tahtia. Joulukuun luvuissa on kuitenkin mukana vasta 40 prosenttia kaikista asuntokaupoista, joten niiden perusteella ei kannata tehdä kovin isoja johtopäätöksiä, Petri Kettunen Tilastokeskuksesta sanoi STT:lle.

Koko viime vuoden aikana osakehuoneistot kallistuivat Tilastokeskuksen mukaan koko maassa 1,6 prosenttia toissa vuodesta. Pääkaupunkiseudulla nousua kertyi 2,5 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.