Mainos

PTT:n tutkija epäilee toivotun tilakoon kasvun toteutumista

Viljelijöiden halukkuus investointien tekoon voi jäädä vähäiseksi vuosikymmenen lopulla, vaikka kehiteltävänä olevaa investointitukea olisi saatavilla kohtuullisen hyvin ehdoin. Näin epäilee tutkija Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.

Epävarmuus maatalouden kannattavuudesta heikentää halukkuutta investointeihin. Tilakoon kasvattaminen vaatisi suuria investointeja, joista aiheutuisi viljelijäperheelle huomattava maksuvalmiusrasite. Kun tuotannon kannattavuuden odotetaan edelleen heikkenevän, saattaa tämä hillitä toivottua nopeaa rakennekehitystä, arvioi Pyykkönen.

Koska investointituki on tarkoitus suunnata parhaille tiloille, on Pyykkösen mukaan vaikea kuvitella, että ilman rahoitustukea tehtäisiin merkittäviä investointeja. Hän arvioikin, että tuotantoa jatketaan suurella osalla tiloista vain niin kauan kuin se on investoimatta mahdollista eli tiloilla syödään pääomaa.

Pitkällä aikavälillä tilojen lukumäärä vähenee, ja tätä kautta myös keskimääräinen tilakoko kasvaa. Pyykkönen varoittaa, että toivottu rakennekehitys voi jäädä kuitenkin haaveeksi, jos lopettavilta tiloilta vapautuvia tuotantoresursseja ei pystytä hyödyntämään riittävästi.

Pyykkönen on tutkinut maatalousyritysten kasvua 15 vuoden ajan 1970-luvun puolivälistä alkaen. Tuolla ajanjaksolla vallitsi voimakas inflaatio ja maatalouspolitiikka oli nykyistä vakaammalla pohjalla.

Pyykkösen mukaan tällä hetkellä tilanne on investointeja suunnittelevan viljelijän kannalta huomattavasti hankalampi. Maatalouden tuet pienenevät vuosituhannen loppua kohden, eikä tuottajahintoihin ole odotettavissa nousua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.