Mainos

PTT: "Asumiskulut nousevat tuloja nopeammin"

Asumismenot nousevat myös lähivuosina nopeammin kuin ihmisten käytettävissä olevat tulot. Pellervon taloustutkimus arvioi, että asumismenot nousevat keskimäärin 3,1 prosenttia vuodessa vuoteen 2017 mennessä.

Asumiskulujen nousu johtuu osittain verotuksen kiristymisestä. Kiinteistöliitto ja Suomen omakotiliitto vastustavat suunnitelmaa kasvattaa kiinteistöveroa.

Tavallisessa kerrostalossa verojen osuus hoitokuluista on reilu neljännes: keskimäärin 27 prosenttia. Esimerkiksi helsinkiläisessä kerrostalossa tämä tarkoittaa kuukaudessa 1,80 euroa neliöltä. Keskimäärin suomalaisissa kerrostaloissa verot ovat kuukaudessa 1,30 euroa neliöltä.

Mistä verot sitten koostuvat kerrostalossa? Kolme suurinta tekijää ovat kiinteistövero sekä kaukolämpöön ja korjauksiin liittyvät verot.

Kiinteistö- ja omakotiliiitto vastustavat suunnitelmia kiristää kiinteistöveroa. Kiinteistöliiton mielestä pitäisi ennemmin harkita maa- ja metsätalousmaan ottamista kiinteistöveron piiriin. Liitto ehdottaa myös nykyisen kiinteistöveron jakamista.

– Yleinen kiinteistövero, joka koskee tontteja, pitäisi jakaa kahteen osaan: olisi asuntoja koskeva vero-osuus ja sitten muita kiinteistöjä koskeva osuus, jolloin kunnat pystyisivät ratkaisemaan, rasittavatko ne asuntopuolta vai jotain muita kiinteistöjä sillä verotuksellaan, esittää Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Asumiskulut vaihtelevat eri puolilla Suomea

Asumiskulut vaihtelevat paljon Suomen eri kaupunkien välillä. Otetaan esimerkiksi 60 neliön vuokra-asunto kerrostalossa. Helsingissä sen vuokra kipuaa keskimäärin lähelle 1000 euroa, Tampereella jäädään jo selvästi alle 800 euron, Turussa ollaan 700 euron tuntumassa ja Kouvolassa 600:ssa.

Useimmiten omistusasunnossa asuvat käyttävät asumiseen enemmän rahaa kuukaudessa kuin vuokralla asuvat, kun mukaan lasketaan asuntolainan lyhentäminen.

Katsotaan lukuja edelleen 60 neliön kerrostaloasunnossa. Helsingissä kulut ovat kuukaudessa keskimäärin 1 400 euroa, Tampereella alle 1000 euroa, Turussa noin 800 euroa ja Kouvolassa reilut 600 euroa.

Hoitovastikkeet ovat kaikkialla suunnilleen samat, mutta lainanhoitokulut ovat Helsingissä aivan omaa luokkaansa. Ja ne selittyvät tietenkin muuta maata korkeammilla asuntojen hinnoilla.

"Kotitalousvähennys osakkaille"

Kiinteistöliiton mielestä kotitalousvähennys pitäisi laajentaa koskemaan myös asunto-osakeyhtiöissä tehtäviä remontteja.

Liitto uskoo, että tämä toisi vauhtia korjausrakentamiseen. Nykyisinhän omakotitalon omistaja voi tehdä kotitalousvähennyksen esimerkiksi putkiremontista, mutta kerrostaloasunnossaan asuvalle tämä ei ole mahdollista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.