Mainos

PTT: 70 prosentin työllisyysaste saavutettavissa

Uuden hallituksen työllisyystavoitteet ovat Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) mukaan pääosin realistisia. Hallitusohjelmassa tähdätään siihen, että vaalikauden lopussa 70 prosenttia työikäisistä on työssä.

PTT:n johtajan Vesa Vihriälän mukaan tavoite edellyttää noin 145 000 työpaikan nettolisäystä. Hän uskoo siihen päästävän, jos pienipalkkaisiin kohdistuva verokiilan ongelma saadaan ratkaistua. Lisäksi talouden kansainvälisten olosuhteiden tulee pysyä vakaina. Sen sijaan Paavo Lipposen (sd.) väläyttämään tavoitteeseen 200 000 uuden työpaikan luomisesta uuden hallituksen aikana Vihriälä ei jaksa uskoa.

-Tällainen tavoite tuntuu hidastuvan talouskasvun oloissa epärealistiselta, hän toteaa. Hallitusohjelmassa mainittua 10-11 miljardin tuloverojen ja sosiaalimaksujen alentamista vaalikauden aikana Vihriälä pitää hyvänä tavoitteena. PTT:n tuoreessa suhdannekatsauksessa arvioidaan valtiontalouden sallivan 2-3 miljardin vuosittaiset veronalennukset ilman menojen leikkauksia. -Ratkaisevaa on tietenkin se, mihin tuloluokkiin veronalennukset painottuvat. Mielestäni painopiste tulisi olla pieni- ja keskituloisissa, koska juuri siellä tarvitaan lisää kannustavuutta, Vihriälä korostaa. Hallitusohjelman suurimmat pettymykset liittyvät Vihriälän mielestä aluepolitiikkaan. Hän katsoo, että uudelta hallitukselta ei ole odotettavissa sellaista strategian muutosta, jolla puututtaisiin muuttoliikkeen aiheuttamiin ongelmiin.

-Tämä huolestuttaa minua henkilökohtaisesti kaikkein eniten, Vihriälä myöntää. Taantuvien alueiden kehitystä pitäisi PTT:n mukaan tukea nykyistä voimakkaammin, koska muuttoliike aiheuttaa raskaita kustannuksia ja alueelliset työttömyyserot kaventuvat hitaasti. Itä- ja Pohjois-Suomen pääsy EU:n uudeksi 1-tukialueeksi antaa niille paremmat lähtökohdat, mutta jäljelle jää edelleen laajoja alueita, joiden kehittämistä pitäisi tehostaa. PTT katsookin, että aluepolitiikan kansallista rahoitusta on välttämätöntä lisätä.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.