Mainos

PT: Talouskasvu jatkuu odotettua vahvempana

Palkansaajien tutkimuslaitos PT nosti tänään ensi vuoden bruttokansantuotteen kasvuarviota puolella prosenttiyksiköllä. PT ennakoi kokonaistuotannon nyt kasvavan ensi vuonna 4,0 prosenttia, kun PT keväällä ennusti tuotannon kasvuksi ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Tuotannon kasvu on tänään julkistetun PT:n suhdannearvion mukaan pysynyt tänä vuonna ennustetulla viiden prosentin uralla. Ensi vuotta koskevat talousnäkymät ovat ennustepäivityksen mukaan kuitenkin edelleen kirkastuneet.

Talouden kasvun vaikutus työllisyyteen ja työttömyyteen on katsauksen mukaan ollut lähes odotusten mukainen. Merkittävin muutos PT:n kevään ennusteesta on, että kansantalouden kasvu perustuu aiemmin odotettua enemmän vientiin. Yksityinen kulutus sen sijaan jää alkuvuoden lukujen perusteella jonkin verran odotettua pienemmäksi.

-Tämän vuoden sisällä kasvu kiihtyy vuoden loppua kohti. Tämä selittää myös sitä, miksi ensi vuoden ennusteen lukuja on korjattu ylöspäin keväästä, todetaan suhdannekatsauksessa.

Työttömyysaste laskee Palkansaajien tutkimuslaitoksen arvion mukaan tänä vuonna keskimäärin 15,8 prosentista 14,2 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 12,5 prosenttiin. Työttömiä on ensi vuonna keskimäärin 45 000 vähemmän kuin tänä vuonna eli 315 000. Työttömyyslukujen pieni korjaus alaspäin johtuu tilastointimuutoksista ja varttuneiden työvoiman tarjonnan vähentymisestä ensi vuonna.

Suhteellisen nopea talouskasvu vuodesta 1994 lähtien ja markan ulkoisen arvon jääminen lamaa edeltävää tasoa heikommaksi eivät ole Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan johtaneet talouden ylikuumenemiseen ja nopeuttaneet inflaatiota merkittävästi.

Inflaatiopaineet ovat tutkimuslaitoksen mukaan edelleen vähäiset voimavarojen vajaan käytön vuoksi.
-Tänä vuonnakin inflaatiopaineiden vähäisyys on yllättänyt talouden ennustajat. Inflaatio pysyy rahapolitiikkatavoitteen mukaisella tasolla myös ensi vuonna, arvioi tutkimuslaitos.

Kuluttajahintojen nousu kiihtyy ennusteen mukaan ensi vuonna keskimäärin 2 prosenttiin, mutta pohjainflaatio jää ensi vuonnakin sen keskiarvolle asetetun 2 prosentin tavoitetason alapuolelle. Rahapolitiikan tavoite pitää hintakehitys vakaana ei näin ollen vaarannut.
Hidas inflaatio, inflaatiopaineiden vähäisyys sekä tarve ylläpitää muuta Eurooppaa nopeampaa kasvuvauhtia työttömyyden vähentämiseksi eivät PT:n mukaan tue muusta Euroopasta riippumatonta rahapolitiikan kiristämistä.

Lisää pelivaraa kevyen rahapolitiikan suuntaan antaa PT:n katsauksen mukaan markan vahvuus ERMissä. Vain tulopolitiikan epäonnistuminen ja palkankorotusten riistäytyminen kohtuuttoman suuriksi voivat Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan romuttaa tämän perusasetelman.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.