Mainos

PT: Suomi vajoaa jyrkästi taantumaan

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa, että Suomi vajoaa tänä vuonna jyrkästi taantumaan. Kokonaistuotannon odotetaan supistuvan 3,7 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna prosentin. Syynä on ennen kaikkea viennin väheneminen 10 prosentilla.

Laitos ennakoi työttömyysasteen nousevan tänä vuonna 7,4 prosenttiin ja ensi vuonna 8,8 prosenttiin.

Työllisyys heikkenee tämän ja ensi vuoden aikana noin kahden prosentin vuosivauhtia, yhteensä noin 100 000:lla. Vastaavasti työllisyysaste laskee 70,7 prosentista 68 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

Taantuman vaikutukset ja veronkevennykset supistavat valtion tuloja tänä vuonna voimakkaasti. Myös kuntien saamat verotulot supistuvat kuluvana vuonna, mutta ne kääntyvät lievään nousuun ensi vuonna. Kuntien saamat valtionosuudet kasvavat kuluvana vuonna runsaat seitsemän prosenttia, mutta ilman uusia päätöksiä niiden nousuvauhti uhkaa jäädä puoleen tästä vuonna 2010.

PT:n arvion mukaan palkkasumman kasvu pysähtyy jo ensi vuonna.

- Tulospalkkioita todennäköisesti maksetaan hyvin vähän, ylitöitä ei tehdä ja ihmisiä lomautetaan, PT:N erikoistutkija Ilpo Suoniemi listaa.

Julkisten menojen ei odoteta kokonaisuutena kohoavan merkittävästi ennustejakson aikana, joskin työttömyyden kasvu johtaa eräiden tulonsiirtojen huomattavaan lisääntymiseen.

Elvytystoimet tehottomia

Hallituksen elvytystoimet PT arvioi melko tehottomiksi. Hallituksen esittämät arviot menolisäystensä työllisyysvaikutuksista ovat vahvasti liioiteltuja, sillä ne voisivat olla korkeintaan 10 000-13 000 uutta työpaikkaa.

Koska hallituksen elvytystoimenpiteet painottuvat verojen ja työnantajamaksujen alentamiseen ja niiden mittaluokka on vain noin prosentti bruttokansantuotteesta, elvytyksen vaikutus tuotantoon ja työllisyyteen jää pieneksi, PT arvioi.

- Miksi valtiovarainministeriö ei ehdottanut enemmän menojen kautta elvyttämistä, mikä on kansainvälisestikin, muun muassa Yhdysvalloissa huomattu huomattavasti elvyttävämmäksi, PT:N erikoistutkija Suoniemi kysyy.

- Kun lisätään menoja, saadaan samalla verotuloja. Tämä on valtiotalouden kannalta tehokkaampaa, Suoniemi lisää.

Tutkimuslaitoksen mukaan tämän vuoden ensimmäisessä lisäbudjetissa valtion olisi pitänyt lisätä menojaan kuluvalle vuodelle yhteensä kahdella miljardilla eurolla, jolloin olisi voitu päästä parempaan työllisyyteen.

PT:n ennuste on synkin tähän mennessä. Esimerkiksi valtiovarainministeriö on ennustanut tälle vuodelle kahden prosentin laskua kokonaistuotantoon.

Rajuiten taantuma koettelee nyt sellaisia vientimaita kuten Japani, Etelä-Korea, Saksa, Suomi ja Ruotsi. PT:n erikoistutkija Suoniemi ei näe, että finanssikriisi olisi enää puskemassa maita taantumaan.

- Meidän ajatuksemme on, että luottomarkkinoiden tilanne olisi jo helpottumassa. Toki Yhdysvalloissa on olemassa vielä lisäriskejä rahoituksen ja pankkisektorin osalta. Näimme kuitenkin, että kyse on enemmän luoton kysyntään liittyvästä haluttomuudesta. Koron alennukset eivät enää toimi, ainakaan niin tehokkaasti.

(MTV3)

Lue kokonaisuudessaan PT:n talousennuste vuosille 2009-2010 (pdf)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.