Mainos

PT:n Pekkarinen: Asuntojen hinnannousu kuriin

Asuntojen hurjasta kallistumisesta huolimatta inflaatio jää tänä vuonna nollan ja puolen prosentin väliin, ennustaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Jukka Pekkarinen varoitti tänään PT:n verkkojulkaisussa asuntojen hintojen nopeasta noususta Suomessa. Keskimääräinen inflaatio on Suomessa jäänyt hyvin hitaaksi, mutta asuntojen hinnat ovat nousseet reipasta tahtia.

-Alhaiset korot ja kotitalouksien ostovoiman vahva kasvu ovat ruokkineet ennen kaikkea asuntojen hintojen nopeaa nousua, totesi Pekkarinen.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä hinnat nousivat koko maassa vuositasolla 7 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla vielä nopeammin. Asunnoissa on arvioitu olevan jo ylihintaa jopa neljänneksen verran, mainitsi Pekkarinen.

-Asuntohintojen nousukierteen pehmeään oikaisemiseen tulisi talouspolitiikassa nyt kiinnittää vakavaa huomiota, sanoi Pekkarinen.

Yleisestä inflaation kiihtymisestä ei asuntojen kallistumisesta huolimatta näy Pekkarisen mukaan merkkejä, pikemminkin päinvastoin. Inflaation alhaisuudelle ei näy loppua. Kuluttajahintojen kohoaminen on painumassa hyvin alas. Lähes prosenttiyksikön kertalaskun aiheuttaa alkoholin hinnan alentaminen.

-Inflaatio jää tänä vuonna ehkä jonnekin nollan ja puolen prosentin haarukkaan. Talousennustajat, jotka ovat liikkuneet inflaatioarvioissaan lähempänä yhtä prosenttia, joutunevat korjaamaan ennusteitaan alaspäin, mainitsi Pekkarinen.

Alhaisen hintakehityksen taustalla on ulkomaankaupan hintojen lasku. Vientihinnat ovat laskeneet vuodessa 3,4 prosenttia ja tuontihinnat 1,3 prosenttia.

- Vuodesta 2000 tuottajahinnat ovat laskeneet yli 7 prosenttia ja vientihinnat peräti 14 prosenttia, Pekkarinen totesi. Suomessa ei kuitenkaan vaani tällä hetkellä deflaatiokierre, mutta asuntojen hintojen raju lasku synnyttäisi Pekkarisen mukaan kuitenkin todellisen deflaation vaaran.

-Kotimainen hintojen nousuvauhti on pitkän päälle sidoksissa nimellisansioiden nousuun, eikä palkoissa ole ollut merkkejä deflaatiosta, sanoi Pekkarinen. Hidas inflaatio on siten merkinnyt lähinnä kuluttajien ostovoiman vahvistumista, joka on välittynyt koko painollaan kulutukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.