Mainos

Psyykkisesti sairas kokee uhkaa Suomessa, voi hyvin Intiassa

Skitsofreniaa sairastavat kohtaavat Suomessa syrjintää enemmän kuin muissa maailman maissa. Tuoreessa kansainvälisessä vertailussa vain kolmessa maassa - Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa - tilanne oli syrjintäkokemusten suhteen synkempi kuin Suomessa.

Tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) kertoo olevansa yllättynyt tuloksista.

- Erityisesti yllätti se, että peräti puolet suomalaisista mielenterveyskuntoutujista oli kokenut diagnoosinsa takia fyysistä uhkaa, kuten pahoinpitelyä. Tämäntyyppinen syrjintä oli Suomessa kaksi kertaa tavallisempaa kuin muualla maailmassa, Wahlbeck sanoo.

Mielenterveyskuntoutujat kertoivat kokeneensa uhkaavia tilanteita muun muassa kauppakeskuksissa ja muilla yleisillä paikoilla.

- Kauppakeskuksissa esimerkiksi nuorisojengit ovat uhkailleet henkilöä sanallisesti ja uhanneet myös lyödä.

Kaksi kolmesta suomalaisesta mielenterveyskuntoutujasta kertoi syrjinnästä ystäväpiirissä ja lähes puolet perheessään. Myös syrjintä työelämässä oli tavallista.

Tutkimuksen mukaan moni kokee tarvetta piilotella diagnoosiaan muilta. Enemmistö mielenterveyskuntoutujista oli diagnoosinsa takia jättänyt hakematta työtä tai koulutusta.

Katolisissa maissa asiat paremmin

Vähiten syrjintää psyykkisesti sairaat kokivat Espanjassa, Intiassa, Puolassa ja Kreikassa.

- Espanjassa, Puolassa ja Kreikassa syy voi löytyä maiden uskonnosta. Katolisen kulttuurin vahva perhekeskeisyys voi selittää sen, että ihmisillä on turvallisempi olo, Wahlbeck arvelee.

Tutkimusprofessori korostaa kuitenkin, että kansainvälisessä tutkimuksessa on kyse syrjinnän kokemisesta.

- Voi olla, että Suomessa ihmiset ovat herkempiä kokemaan syrjintää, Wahlbeck pohtii.

Hän kiittelee sitä, että tutkimuksen myötä Suomessa tiedostetaan nyt psyykkisesti sairaiden kokemukset syrjinnästä.

- Naisten, maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen syrjintä on yleisesti tiedossa. On on tärkeää tiedostaa, että syrjintä ulottuu myös mielenterveyskuntoutujiin.

Arvostetussa lääketieteellisessä brittilehdessä Lancetissa julkaistu tutkimus kuvaa skitsofreniaa sairastavien ihmisten syrjintäkokemuksia 27 maassa. Suomessa tutkimuksen järjesti THL:n Vaasan-toimintayksikkö yhteistyössä Vaasan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen Sateenkaaritalon kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.