Mainos

Psyykenlääkkeiden käyttö yhä kasvussa

Pelkästään 90-luvun aikana psyykenlääkkeiden käyttö peräti viisinkertaistui. Psyykenlääkkeitä käytetään sairaanhoitopiireittäin vertailtuna selvästi eniten Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Itäsuomalaisissa apteekeissa myydään psyykenlääkkeitä keskimäärin kolmannes enemmän kuin esimerkiksi Ahvenanmaalla.

- Psykiatristen tutkimusten mukaan Itä-Suomessa henkilöiden skitsofreniaan sairastumisriski on korkeampi ja ilmeisesti genetiikkaan liittyvistä syistä tautimuoto on vaikeampi, professori Hannu Koponen Oulun yliopistosta kertoo.

Tuhatta asukasta kohden laskettuna Kansaneläkelaitos maksaa sairausvakuutuskorvausta psykoosi- ja masennuslääkkeistä eniten Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

- Voidaan ajatella, että 10 - 20 prosenttia enemmän ikäluokasta sairastuu skitsofreniaan Itä-Suomessa tai Pohjois-Suomessa verrattuna maan läntisimpiin osiin. Karkeasti ottaen noin kymmenen tuhannesta sairastuu skitsofreniaan, Itä-Suomessa hieman yli kymmenen ja Länsi-Suomessa hieman alle, Koponen kertoo.

Runsaamman sairastavuuden raja voidaan jopa vetää Suomen kartalle. - Karkeasti ottaen se noudattaa Pähkinäsaaren rauhan rajaa, Koponen kertoo.

Neuroosilääkkeiden ja rauhoittavien aineiden käytössä sen sijaan Varsinais-Suomi ja Satakunta ovat kärjessä. Etelä-Savossakin kyseisiä lääkkeitä määrätään potilaille melkein yhtä paljon. Tarve olisi tätäkin suurempi.

- Tilastojen mukaan on iso osa, jopa puolet mielenterveyspotilaista, mielialapotilaista, jotka eivät saa asianmukaista hoitoa, että vaikka lääkkeitä määrätään paljon, niin sitten on myöskin iso potilasjoukko, joka edelleen jää ilman hoitoa, ylilääkäri Marja Kuronen Mikkelin tk:n mielenterveysyksiköstä kertoo.

Psyykenlääkkeiden käyttöä on pyritty vähentämään nykyisestään.

- Lääkkeet on tärkeä osa hoitoa, mutta tutkimusten mukaan sekä lääkehoidon että muun hoidon yhdistelmä on tehokkainta mielialahäiriöiden hoitoa, Kuronen painottaa.

Mielialahäiriön voi laukaista jopa unettomuus, jota Kelan reseptitilaston mukaan lääkitään ylivoimaisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.