Mainos

"Psykoterapiaa tarvitsevien asema heikentynyt"

Psykoterapian järjestäminen kunnissa näyttää olevan ongelmallista, arvioi Suomen Psykologiliitto.

Suomen Psykologiliiton mielestä psykoterapiaa tarvitsevien asema on heikentynyt tämän vuoden alussa, koska kunnissa ei ole lyhyessä ajassa ehditty laajentaa omien mielenterveyspalvelujen tarjontaa. Samaan aikaan Kela on tiukentanut linjaansa psykoterapiapäätöksiä tehdessään.

Psykologiliitto viittaa tämän kuun alussa tekemäänsä selvitykseen, miten Kela ja kunnat ovat tehneet psykoterapiaa koskevia päätöksiään tämän vuoden alussa.

Kelan antamia psykoterapian hylkäämispäätöksiä monet psykoterapeutit ja heidän asiakkaansa pitivät mielivaltaisina tai muodollisina. Hylkäysten lisäksi monet ammatinharjoittajat olivat havainneet viivytyksiä ja muita ongelmia Kelan psykoterapiapäätösten teossa. Viivytyksistä pisimmät ovat kestäneet viime kesästä.

Psykologiliiton kyselyyn vastasi 212 sellaista psykologin ammattia harjoittavaa, jotka tuottivat Kelan kuntoutuksena tukemia tai kuntien tai kuntayhtymien ostamia psykoterapioita.

Kela lopetti lasten psykoterapian tukemisen harkinnanvaraisena kuntoutuksena tämän vuoden alusta, mutta eräät aiemmin aloitetut hoidot sen sijaan jatkuvat.

Osa hylkäämisperusteista koettiin epäoikeudenmukaisiksi

Kyselyssä 41 prosenttia vastanneista psykoterapeuteista kertoi Kelan tehneen alkuvuonna myönteisiä psykoterapian tukemispäätöksiä heidän aikuisten ja yli 16-vuotiaiden asiakkaidensa osalta.

Hylkäämispäätöksistä raportoi 22 psykoterapeuteista. Monet heistä ja heidän asiakkaistaan pitivät näitä kielteisiä päätöksiä mielivaltaisina. Epäoikeudenmukaiseksi hylkäämisperuste koettiin, jos esimerkiksi lähetteessä oli suositeltu tiiviimpää kuntoutusta kuin Kelan uudet ohjeet suosittelevat korvattavaksi ja anomus hylättiin kokonaan.

Niin ikään epäoikeudenmukaiseksi koettiin se, että eräissä tapauksissa hyväksymisen ehdoksi oli asetettu pakollinen lääkehoito.

Alle 16-vuotiaiden lasten kohdalla Kelan myönteisistä kuntoutuspäätöksistä kertoi 21 ja hylkäämispäätöksistä 22 prosenttia ammatinharjoittajista.

"Lisämääräraha ei käytännössä käytettävissä"

Kunnat ja kuntayhtymät ovat Psykologiliiton selvityksen mukaan ostaneet psykoterapiapalveluja erittäin vähän. Alle 16-vuotiaiden kohdalla 212 psykoterapeuttia raportoi vain 22 uudesta kuntien tai kuntayhtymien tekemästä psykoterapian ostopäätöksestä koko maassa tammi-helmikuussa. Yli 16-vuotiaiden osalta ilmoitettiin puolestaan 27 uudesta päätöksestä.

Aikuisten psykoterapiapalveluja kunnat olivat ostaneet tammi-helmikuussa 23 prosentilta vastanneista ammatinharjoittajista. Alle 16-vuotiaiden lasten psykoterapioita oli puolestaan ostettu 17 prosentilta.

Alhaiset luvut osoittavat Suomen Psykologiliiton mukaan siitä, että kunnille ja kuntayhtymille eduskunnan päätöksellä varattu 7 miljoonan euron lisämääräraha lasten ja nuorten psykoterapiaan ei ole vielä käytännössä käytettävissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.