Mainos

Psykoterapeuttikoulutus aloitettava valtion varoin

Psykoterapeuttien koulutus aiotaan aloittaa valtion varoin kaksitasoisena koulutuksena ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Asiaa selvittänyt työryhmä esittää, että uuteen psykoterapeuttikoulutukseen otettaisiin vuosittain noin 200 uutta opiskelijaa ja psykoterapeuttikouluttajan koulutukseen noin 60 opiskelijaa. Uusi koulutus aloitettaisiin vuoden 2007 alussa.

Nykyisin noin 60 prosenttia pyskoterapeuteista on hankkinut oppinsa yksityisten, järjestöjen ja koulutusyhteisöjen järjestämässä koulutuksessa. Opiskelijat ovat yleensä myös maksaneet itse koulutuksensa. Julkisin varoin on järjestetty lähinnä taideterapia- ja musiikkiterapiakoulutusta, sanoo opetusneuvos Marja-Liisa Niemi opetusministeriöstä. Suunniteltu psykoterapeuttikoulutus olisi nelivuotinen, mutta vain 40 opintoviikon laajuinen. Psykoterapeuttikouluttajan koulutus olisi kaksivuotinen ja 20 opintoviikon laajuinen. Työn ohella tapahtuvaan koulutukseen valittaisiin Niemen mukaan jo jonkun terveydenhuollon tai sosiaalihuollon koulutuksen hankkineita ja ihmisenä kypsyneitä opiskelijoita.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan Suomessa oli viime vuoden lopussa 3155 ammattinimikkeeseen oikeutettua psykoterapeuttia. Heistä 1200 toimi julkisen terveydenhuollon puolella. Vuoteen 2018 mennessä tarvitaan uuden koulutuksen saaneita psykoterapeutteja noin 1800. Yhden terapeutin kouluttaminen maksaisi laskelmien mukaan noin 19 000 euroa ja psykoterapeuttikouluttajan koulutus noin 18 000 euroa. Tässä vaiheessa on kaavailtu, että koulutusta annettaisiin yhteensä 15 yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.