Psykologit ja kuraattorit eivät yksin takaa koulujen turvallisuutta

Oulun seudun ammattiopiston viimeviikkoinen puukotustapaus on järkyttänyt suomalaisia.

Monet kysyvät, miten näin saattoi taas käydä ja suuntaavat kriittisen katseensa nuorten mielenterveyspalveluihin ja poliisin toimintaan.

Jokelan ja Kauhavan koulusurmien jälkeen puhuttiin paljon ennaltaehkäisevän opiskelijahuollon merkityksestä, mutta uudistukset ovat jääneet pitkälti puheen tasolle. Edelleen monilla paikkakunnilla toisen asteen opiskelijoilla ei ole lainkaan mahdollisuutta päästä koulupsykologin vastaanotolle.

Vaikkei koulukuraattorien ja -psykologien saatavuus olekaan mikään tae nuorten pahanolon ja väkivallan katoamisesta, ovat asiantuntijat harvinaisen yksimielisiä sen tärkeydestä.

Suomalaisissa kouluissa tapahtui viime vuonna useita väkivaltatapauksia. Soittokierros kyseisiin kuntiin paljasti, mikä on niiden koulupsykologitilanne.

Näin paljon apua on tarjolla

Lokakuussa 2012 Keravalla Sompion koulussa tyttöoppilas uhkasi puukolla neljää luokkatoveriaan. Keravalla on yksi lukio, jossa on noin 600 oppilasta ja yksi koulupsykologi.

Huhtikuussa 2012 Kuopiossa Minna Canthin yläkoululla 14-vuotias poika uhkaili kahta oppilasta veitsellä ja yhtä opettajaa ilman teräasetta. Kuopiossa on peruskoulupuolella kuusi psykologia ja noin 1 500 oppilasta. Lukion puolella on vain yksi psykologi ja oppilaita noin 2 100.

Kuopiossa ammatillisissa oppilaitoksissa on kaikkiaan 4200 - 4 300 oppilasta. Heidän käytettävissään on 1-2 psykologia ns. Sihti-palveluiden kautta. Lisäksi Savon ammatti- ja aikuisopiston kautta oppilailla on käytössä 5 kuraattoria.

Tammikuussa 2012 Kauhavan Alahärmän lukiossa puukotettiin naisopiskelijaa. Kauhavalla ei ole lainkaan koulupsykologia. Paikka on ollut kolme kertaa auki, mutta yhtään hakijaa ei ole ilmaantunut. Kauhavalla on kuitenkin 2 kuraattoria 2 000 lukion oppilaalle.

Lakiesitys eduskunnassa

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä, joka toisi läpi mennessään opiskelijahuollon psykologi- ja kuraattoripalveluineen kaikkiin toisen asteen kouluihin.

Lakiesityksen mukaan psykologin tai kuraattorin vastaanotolle olisi päästävä seitsemän päivän sisällä ja kiireellisissä tapauksissa samana tai seuraavana päivänä. Psykologien määrä on mitoitettu niin, että tuhatta opiskelijaa kohti pitäisi olla vähintään yksi psykologi.

Lakiesitys on ollut viime aikoina vastatuulessa säästösyistä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat