Psykologi: Vanhustenhoito on täynnä myyttejä

Hallitus vastaa iltapäivällä opposition välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta.

Oppositiopuolueet vaativat hallitukselta lupausta uudesta laista, jolla turvataan vanhuksille laadukkaat palvelut, sekä kunnille lisää rahaa näiden palvelujen järjestämiseen.

Huomenta Suomessa vieraillut psykologi Pirkko Lahti sanoo, että vanhustenhuoltoon tarvitaan nyt täysremontti.

- Liikkeelle pitäisi lähteä perusasioista. Vanhuksia pidetään taakkana yhteiskunnassa. Se osa, joka hoitoa tarvitsee, ei ole ylivoimaisen vaativa. Ihminen tarvitsee lämpöä, puhtautta, ruokaa, harrastusmahdollisuuden ja läsnäoloa. Ei riitä, että vanhusta käydään katsomassa kerran päivässä. Turvapalveluiden pitäisi olla mahdollisimman hyvät, Lahti korostaa.

Lahden mukaan Suomi on kahtiajakautunut maa, vaikka aivan jyrkkää viivaa eri luokkien välille ei voikaan piirtää.

- Jos on rahaa, vanhus voi ostaa itselleen palveluja ja myös läsnäoloa niin paljon kuin tarvitsee. Ihminen tarvitsee toista ihmistä, joka hoitaa asioita ja juttelee. Nyt sellainen on hinnoiteltu. Pitäisi miettiä entistä tarkemmin, mitä ihminen tarvitsee elämänsä eri vaiheissa, Lahti sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin,, että myös kuntapuolelta löytyy erittäin hyviä paikkoja.

Lahden mielestä olisi syytä puhua rehellisesti työnkuvasta - kaikki vanhukset eivät ole herttaisia, kuten kaikki hoitajat eivät ole empaattisia tai kaikki omaiset huolehtivia.

- Koko vanhustenhuolto on täynnä myyttejä, jotka ovat vääriä. Kunnan pitäisi silti hoitaa kaikki avuntarvitsijat.

"Vanhustenhoito on asennekysymys"

Vanhusasiavaltuutettu Pauliina Takalan mielestä esimerkiksi Jyväskylän seudulla vanhusten asiat ovat kohtuullisella mallilla, mutta parannettavaa toki on.

- Kyllähän selvityksissä on löytynyt asioita, esimerkiksi laiminlyöntejä ja kaltoinkohteluita, joita ei voi painaa villasella, hän sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Takalan mukaan vanhustenhoito on hyvin pitkälti asennekysymys.

- On hienoa, että oppositio on lähtenyt vaatimaan välikysymystä, mutta täytyy aina muistaa se, että näihin asioihin ei aina pysty pureutumaan lailla ja käskyillä. Ne ovat laajempia tahto- ja halukysymyksiä toimia hyvin vanhusten eteen, Takala painottaa.

Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, että tietyt asiat, kuten tilat ja henkilöstön määrä, sidotaan lakiin, koska niitä rikotaan joissain kunnissa. Hän toivoisi myös, että vanhusneuvostojen asema sidottaisiin lakiin.

- Tilanne muuttuu, kun väestö vanhenee ja heidän tarpeensa syvenevät, joten kyllä ehdottomasti vanhuksiin liittyviä asioita pitää sitoa lakiin.

Muun muassa Vasemmistoliitto on vaatinut Suomeen erityistä vanhusasiamiestä vastaamaan vanhusten oikeuksista. Pauliina Takala on ainoa vanhusasiavaltuutettu Suomessa.

- Minulla on hyvin mielenkiintoinen työmaa. Työskentelen vanhusten aseman vahvistamisen ja heidän oikeuksiensa puolesta. Työhöni kuuluu myös kaikenlainen edunvalvonta ikäihmisille. Tämä on järjestöpohjalta lähtenyttä pilottityötä.

Lue myös:

    Uusimmat