Psykologi: Pitkittyneet riidat ovat lapselle vahingollisimpia

Pitkittyneet huoltajuusriidat ovat psykologi Marjo Myllymäen mukaan lapselle yleensä vahingollisimpia. Hänen mukaansa on olemassa eroperheitä, joissa vanhemmat eivät ole kunnolla keskustelleet yhdessä vuosiin.

– Lapsen eri ympäristöt ja maailmat eivät kohtaa toisiaan, jos lapsi tapaa molempia vanhempia, mutta vanhemmilla ei ole yhteyttä toisiinsa. Isän luona on oma maailmansa ja tapansa sekä äidin luona vastaavasti omansa, Myllymäki sanoo.

Hänen mukaansa lapsen oireileminen huoltajuusriitoihin on hyvin yksilöllistä. Lapsella voi esimerkiksi ilmetä erilaisia käytöksen tai tunne-elämän pulmia.

– Jotkut oireilevat tilanteissa, joissa siirrytään vanhemmalta toiselle.

Myllymäki on toiminut asiantuntija-avustajana sovittelumenettelyissä Oulun käräjäoikeudessa. Hän kertoo, että asiantuntija-avustajat tuovat sovitteluihin laaja-alaista osaamista lapsen kasvusta ja kehityksestä. He myös pyrkivät nostamaan esiin kattavasti perheen kokonaistilanteen.

Myllymäen mukaan haastavimpia tilanteita ovat pitkittyneet riidat, joissa vanhempien mielipiteet ovat kaukana toisistaan.

Myllymäki kertoo, että sovitteluissa ajatellaan, että vanhemmat ovat oman elämänsä ja lastensa elämän parhaita asiantuntijoita.

– Otamme asiaan kantaa silloin, jos vanhemmat ovat laatimassa sopimusta, joka ei kuulosta lapsen edun mukaiselta.

Moni vanhempi pystyy lopulta näkemään, mikä on omalle lapselle parasta.

– Se vaatii vanhemmilta sitä, että he asettuvat keskinäisten kiistojen yläpuolelle ja pitävät lapsi keskiössä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat