Mainos

Psykologi: Kuraattorille ja opettajalle oikeus tietojen vaihtamiseen

Kriisipsykologi Eija Palosaari toivoo koulukuraattoreille ja opettajille oikeutta vaihtaa tietojaan oppilaista.

- Pitää olla mahdollista välittää asiallista informaatiota ja keskustella aavistuksista lapsen ja koululaisen parhaaksi.

Palosaari myöntää uudistuksen oikeudellisesti kimurantiksi, koska se väljentäisi yksilönsuojaa.

Koulun sisäisen yhteistyön helpottaminen on noussut esiin monissa Palosaaren viimeaikaisissa tehtävissä, kuten Jokelan kriisiryhmän jäsenenä. Lisäksi Eija Palosaari on tänä vuonna kouluttanut opetusministeriön tilauksesta kouluväkeä turvallisuusprojektissa, joka jatkuu ensi vuonna.

Entisenä eteläpohjalaisena hän on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä tehtäväkseen avustaa myös Kauhajoen tragedian hoidossa.

Voimia ydinjoukolle

Yli sata ammatillisten oppilaitosten kuraattoria kuunteli keskittyneesti Palosaaren luentoa Lahdessa eilen, Jokelan tragedian vuosipäivän aattona. Pääohje oli säilyttää maltti ja ammattimainen ote niin kriisiä eläviin nuoriin kuin ärhäköityneisiin vanhempiin.

- Sokkivaiheessa ei kannata kamalasti miettiä oikeita sanoja, sillä ne jäävät mieleen huonommin kuin auttajan kosketus, ulkonäkö tai hien haju. Tarvitaan vain rohkeutta ja aikaa olla toisen lähellä.

Eija Palosaari pitää onnistuneena Jokelassa omaksuttua "happinaamariperiaatetta". Ensin autettiin jaloilleen kaksoisrooliin - uhriksi ja auttajaksi - joutuneita aikuisia, että oppilaat saisivat aikuisilta mahdollisimman hyvän tuen ja heidän jatkohoitonsa helpottuisivat.

- Työntekijöitten ydinjoukon jaksaminen on arvokasta. Yhteisön toipumiseen ei kannata pyrkiä siirtämällä ja vaihtamalla väkeä. Nuorille sopiviksi ovat osoittautuneet matalan kynnyksen hoidot, mahdollisuus pistäytyä asiantuntijan pakeilla koululla tai sen läheisyydessä ilman tiukkoja aikatauluja.

Valtion tuella on Jokelaan saatu muun muassa iso joukko psykologeja. Useimpien pesti loppuu vuodenvaihteessa, ja jatkosta huolehtivat Tuusulan omat palvelujärjestelmät.

Tsunami- ja Konginkangas-kokemusten perusteella Palosaari tietää, että aktiivista työtä tarvitaan vielä ainakin kolme-neljä vuotta.

- Kohtalot ovat monenlaisia. Harva ottaa äkillistä kriisiä vastaan niin, ettei omassa elämässä olisi jo muitakin vaikeuksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.