Mainos

Psykologi: Kaivosmiehille ei kannata puhua täsmällisestä pelastumisajankohdasta

Tuoreen tiedon mukaan pelastuskuilua aletaa näillä näkymin porata chileläisten kaivosmiesten luokse sunnuntaina tai maanantaina. Chilen televisio esitti tänään ensimmäisen pitkän videon, joka on kuvattu maan alla. Videon avulla sortuneeseen kaivokseen jääneet työmiehet esittelivät loukuksi muodostunutta olinpaikkaansa. Miehet vaikuttavat videossa yllättävän hyväntuulisilta.

- Yleensä, jos ihmiset jäävät jonnekin loukkuun, he lamaantuvat henkisesti, kommentoi krp:n asiantuntijapsykologi Lasse Nurmi tilannettaMTV:n uutisissa. Nurmi on erikoistunut työssään kriisi- ja ääritilanteisiin.

- Lamaantuminen on oikeastaan yksi henkiinjäämisen keino. Silloin ei panikoidu, eikä synny mitään ylimääräistä hapen kulutusta eli se on sellainen luonnon luoma mekanismi. Videolla kaivosmiehet halusivat ehkä viestittää maanpinnalla oleville omaisille, että kaikki on hyvin. Tunnelma saaattoi olla hieman keinotekoinen.

Uutistoimistotietojen mukaan maan viranomaiset ovat sanoneet viiden maan alla olevan kaivosmiehen kärsivän depressiosta.

"Toivottavasti tartuntataudit eivät leviä"

Nurmi ei usko, että tilanne kaivoksessa riistäytyy käsistä. Hänen mielestään ihmiskemiat toimivat varmasi jatkossakin, sillä kaivoksessa on vahvoja ihmisiä ja sponttaaneja johtajia.

- Sillä on aina ihmisiä, jotka saavat tilanteen hallintaan. Kokonaistilanne on siellä tietenkin vaikea kaiken kaikkiaan. Enemmän tallainen lääketieteellinen puoli huolettaa, että jokin tartuntatauti leviää siellä.

Nurmen mielestä ongelmia voidaan myös hallita maan pinnalta käsin.

- Maan pinnalta voidaan lähettää viestejä ja se näyttää pelaavan hyvin. Sieltä tulee kuvaa puolin ja toisin. On olemassa ikään kuin korkea auktoriteetti, joka auttaa.

Nurmen mielestä on hyvä, että kaivosmiehille ei kerrota mahdollisen pelastumisen kestosta tarkkoja tietoja. Joidenkin lähteiden mukaan miehet saataisiin ylös kaivoksesta muutamassa viikossa, toset taas puhuvat kuukausista.

- Itse olisin sillä kannalla, että sanotaan, että pelastusoperaatio vie kyllä viikkoja, mutta mitään täsmällistä ei kannata lyödä lukkoon.

Nurmen mukaan kaivosmiesten toipuminen pelastumisen jälkeen tulee olemaan erittäin pitkä prosessi.

- Se on sama kuin kävisi kuussa. Koskaan ihminen ei ole enää sen jälkeen entisensä.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Aino Huilajan juttu ja Lasse Nurmen studiohaastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.