Psykiatriset osastot kamppailevat niukoista resursseista

Psykiatriset osastot kamppailevat vähentyneiden hoitopaikkojen ja hoidon kasvavan kysynnän kanssa. Laitoshoitoa purettiin Suomessa rajusti 90-luvulla. Avohoidon kehittymisestä huolimatta laitospaikkojakin tarvitaan yhä, ja monissa sairaaloissa toimitaan nyt suoranaisessa tilanahtaudessa.

Kuopiolaisen Julkulan sairaalan psykiatrisen vastaanotto-osaston käyttöaste oli viime vuonna 115 prosenttia. Osastolla on 13 sairaansijaa, mutta tälläkin hetkellä potilaita on 18. Tämä merkitsee sitä että kahden hengen huoneeseen sijoitetaan usein kolme potilasta. Jokaiselle on oma sänky, mutta yhdeltä puuttuu vaatekaappi.

- Nyt meillä alkaa olla todellinen ongelma näiden sairaansijojen riittävyyden suhteen, psykiatrian tulosaluejohtaja Heimo Viinamäki Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä kertoo.

Sairaanhoitopiireissä on psykiatrisia sairaansijoja jäljellä noin 4 300, ja kahdeksassa sairaanhoitopiirissä kuormitusprosentti on jo yli 90.

Samaan aikaan hoitopaikkojen vähentyessä hoitoon on tullut uusia potilasryhmiä. Masennuspotilaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Päihdeongelmaiset ovat toistaiseksi pieni mutta paljon hämminkiä aiheuttava ryhmä. Potilaan eristäminen lepositeisiin on osastoilla jokapäiväistä.

- Epämiellyttävä havainto on se, että vuodesta 2001 eristysten määrä on alkanut nousta ja se kertoo jotakin hoitojärjestelmän tämänhetkisestä sietokyvystä, Viinamäki kertoo.

Kesäkuun alussa tulee voimaan uusi mielenterveyslaki. Se edellyttää että itselleen tai muille vaarallinen potilas eristetään huoneeseen hoitajan kanssa ilman siteitä. Tähän tarvittavat uudet tilat joudutaan ottamaan potilashuoneista. Tilanahtaus ja sen aiheuttamat ongelmat vain lisääntyvät. Sairaat ihmiset harkitsevat jo nyt, kannattaako heidän edes hakeutua sairaalahoitoon.

- Miettiminen johtaa siihen, että ei lähdetä mihinkään ja se taas voi johtaa siihen, että se ympäristö eli läheiset ja omaiset tai viranomaiset joutuvat tekemään sairastuneen puolestaan sen rankimman päätöksen elikä viemään hänet sitten pakon edessä hoitoon, aluesihteeri Katja Sinkkonen Mielenterveyden keskusliitosta kertoo.

Monen fyysisen vaivan hoidosta on jo olemassa tarkat hoitosuositukset, mutta psykiatriassa valtakunnalliset hoitokriteerit ovat vasta suunnittelun alla. Tilanne on nyt se, että kukin yksikkö tekee minkä näissä olosuhteissa pystyy.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.04.2002).

Lue myös:

    Uusimmat