Mainos

Psykiatripula jatkuu vaikeana

Psykiatreista on edelleenkin huutava pula erityisesti avohoidon puolella. Alaa vaivaavan resurssipulan myötä lääkärien halukkuus erikoistua psykiatriaan on vähentynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuksen mukaan tilanne vaihtelee suuresti eri puolilla maata, Psykiatriaan erikoistuneiden lääkärien työmäärä ja huonot työolosuhteet ovat suurin syy työpaikan vaihtoon. Myös psykiatrisen avohoidon lisääntyminen on tuonut suuria ongelmia terveyskeskusten avohoitoon.

Karkeasti voidaan sanoa, että 40 prosenttia psykiatreista työskentelee sairaaloissa, noin 20 prosenttia avohoidonpuolella kuten mielenterveystoimistoissa ja terveyskeskustenpoliklinikoilla. 15 prosenttia toimii pääsääntöisesti yksityisvastaanotolla.

Tutkimuksen mukaan neljännes työikäisistä psykiatreista on eri syistä poissa kokopäivätyöstä. Epäpätevien osuus on lisääntynyt. Epäpätevissä käsissä on nyt noin 20 prosenttia viroista.

Suuri työmäärä ja huonot työolosuhteet ovat suurin syy työpaikan vaihtoon.

- Palvelujen kysyntä on lisääntynyt, mutta resurssit eivät. Vielä 20 vuotta sitten oli 20 000 sairaalapaikka, nyt 5 000, psykiatrian erikoislääkäri Martti Kuokkanen kertoo.

Uusia virkoja on perustettu eniten lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Toisaalta siellä on nyt eniten täyttämättömiä virkoja. Myös lääkärien halukkuus erikoistua psykiatriaan on vähentynyt.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.