Mainos

PSD-puolue kohti voittoa Romaniassa

Hallitseva PSD-puolue etenee kohti niukkaa vaalivoittoa Romaniassa.

Hallitseva sosiaalidemokraattinen puolue PSD näyttää tuloslaskennan edetessä yltävän niukkaan voittoon Romanian parlamenttivaaleissa. Kun lähes 70 prosenttia äänistä on laskettu, PSD oli saamassa noin 36 prosenttia äänistä. Keskusta-oikeistolaiselle oppositiolle oli tulossa noin 32 prosenttia äänistä.

Presidentin valinta näyttää puolestaan siirtyvän toiselle kierrokselle, sillä kukaan ehdokkaista ei ollut saamassa enemmistöä. PSD:n presidenttiehdokas pääministeri Adrian Nastase on saamassa 40 prosenttia äänistä ja Oikeuden ja totuuden liiton DA:n ehdokas, entinen merikapteeni Traian Basescu 35 prosenttia.

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 12. joulukuuta.

Parlamenttivaalien tasaisen tuloksen arvellaan hankaloittavan hallituksen muodostamista, kun yksikään puolue ei ole saamassa enemmistöä parlamenttiin. Uutta hallitusta odottaa muun muassa jäsenyysneuvottelujen loppuunsaattaminen EU:n kanssa. Romanian odotetaan liittyvän EU:hun vuoden 2007 alussa.

Syytöksiä vaalivilpistä

Kansainväliset tarkkailijat arvioivat maanantaina, että Romanian vaalit olivat pääosin rehelliset. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj totesi, että vaalit järjestettiin yleisesti ottaen ammattimaisesti ja tehokkaasti.

Etyj kehotti kuitenkin viranomaisia tutkimaan perusteellisesti paikallisten tarkkailijoiden syytökset useista väärinkäytöksistä. Eilen järjestettyjen vaalien päävastustajat ovat syytelleet toisiaan vaalivilpistä. Paikallisen Pro Democratia -järjestön 3300 tarkkailijaa listasivat vaaleissa nelisenkymmentä väärinkäytöstä koko maassa.

Vaalitoimitsijoiden kerrottiin seuranneen joitain äänestäjiä äänestyskoppiin. Muutamat äänestäjät kertoivat saaneensa maksun äänestään, järjestö raportoi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.