Protestit levisivät ympäri Turkkia - poliisi vetäytyi Istanbulin Taksim-aukiolta

Turkissa poliisi on vetäytynyt Istanbulin Taksim-aukiolta. Paikalla on tuhansia mielenosoittajia.

Protestit Turkissa ovat tänään jatkuneet toista päivää. Istanbulin lisäksi mielenosoitukset levisivät pääkaupunkiin Ankaraan. Protesteja on järjestetty myös Turkin eteläosassa Antalyassa ja lännessä Izmirissä ja Muglassa.

Protestoijat osoittivat mieltä maan hallitusta ja erityisesti konservatiivista valtapuoluetta AKP:ta vastaan.

Turkkilainen toimittaja Cansu Ekmekcioglu kertoi STT:lle mielenosoittajien vastustavan Turkin heikentynyttä sananvapautta ja julkisten palveluiden yksityistämistä.

Turkissa toimittajia on vankilassa enemmän kuin missään muussa maailman valtiossa.

Kaikki alkoi puistosta

Laajat mielenosoitukset alkoivat Istanbulissa perjantaina, kun poliisi puuttui rauhalliseen ympäristömielenosoitukseen, jossa vastustettiin Taksimin aukiolla olevan puiston hävittämistä uuden ostoskeskuksen tieltä. Poliisin väkivalta mielenosoittajia kohtaan sai liikkeelle väkijoukot, jotka vaativat hallituksen eroa.

Poliisi on käyttänyt mielenosoituksissa esimerkiksi kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

– Poliisien otteet olivat hyvin rajuja. Istanbul oli täynnä kaasua ja hengittäminen vaikeaa, Ekmekcioglu kuvailee.

Sairaalalähteiden mukaan mielenosoituksissa on loukkaantunut satoja.

Turkin media vaikenee

Turkin media on vaiennut mielenosoituksista. Istanbulissa asuvan Sofia Hirvosen mukaan mediassa on kerrottu sekä mielenosoituksiin osallistuneiden että loukkaantuneiden lukumääriä alakanttiin. Mielenosoittajat ovat saaneet tietoa kokoontumisista sosiaalisen median kautta.

Maan hallitus on käskenyt mielenosoittajia lopettamaan protestit. Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin mukaan niiden, jotka ovat tyytymättömiä hallitukseen, pitää ilmaista mielipiteensä vaaleissa. Erdogan kuitenkin myönsi poliisin käyttäneen ylimitoitettuja otteita mielenosoittajia kohtaan. Poliisijoukkojen kerrottiin vetäytyneen lauantaina Taksimilta.

Ekmekcioglu uskoo mielenosoituksien jatkuvan.

– Uskon, että tästä alkaa uusi ajanjakso. Jos hallitus haluaa pysyä vallassa, sen kannattaa tehdä tarvittavat muutokset.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat