Mainos

Protestanttijohtaja Trimble erosi

Protestanttijohtaja ja Pohjois-Irlannin aluehallinnon johtaja David Trimble on eronnut virastaan. Trimble esitti jo aiemmin eronpyyntönsä, joka astui voimaan puolen yön jälkeen paikallista aikaa. Trimble erosi vastalauseena sille, ettei Irlannin tasavaltalaisarmeijan aseistariisuntaa aloitettu määräaikaan mennessä. Trimble toimi hallitusjohtajana vuonna 1998 perustetussa maakunnan yhteishallintoelimessä.

Katolilaisten ja protestanttien yhteishallintoelimellä on kuusi viikkoa aikaa joko nimetä Trimble uudelleen tai valita hänen tilalleen uusi hallitusjohtaja. Muutoin Britannia voi määrätä uudet maakuntavaalit tai ottaa maakunnan suoraan hallintaansa.

Trimble, Britannian pääministeri Tony Blair sekä Irlannin pääministeri Bertie Ahern neuvottelivat kuluneella viikolla Pohjois-Irlannin tilanteesta ilman edistystä. Tuolloin Trimble vaati Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aseistariisunnan aloittamista 1. heinäkuuta mennessä. Hän uhkasi erota, ellei aseistariisumiseen ryhdytä. IRA on sanonut haluavansa rauhaa, eikä liikkeessä ole asiantuntijoiden mukaan halua palata sotaan brittihallintoa vastaan. IRA vaatii kuitenkin brittien valvonnan vähentämistä Pohjois-Irlannissa. Trimblen erottua virastaan, tämä voi osoittautua entistä vaikeammaksi. Tilanne voi vaarantaa koko yhteishallintoelimen toiminnan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.