Mainos

Protestanttien marssi sujunut rauhallisesti

Protestanttisen Oranialaisveljeskunnan perinnemarssi on tostaiseksi sujunut ilman suurempia väkivaltaisuuksia pohjoisirlantilaisessa Drumcreen kylässä.

Marssin oli tarkoitus kulkea myös kylän katolisen alueen läpi. Poliisi oli kuitenkin sulkenut reitin viime kesän tapaan estääkseen mahdolliset yhteenotot. Tunnelma Drumcreessa oli kireä, tilannetta valvoi 2 000 poliisia ja sotilasta.

Puoli tusinaa unionistia ja oranialaisveljeskunnan jäsentä on pyytänyt poliisia toimittamaan selvityspyynnön poliisipäällikölle, Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministerille Mo Mowlanille ja pääministeri Tony Blairille niistä syistä, joiden vuoksi marssireitti katkaistiin.

Väkijoukon ilmoitettiin myös ottaneen yhteen poliisien kanssa, jotka estivät heidän pääsynsä katoliselle Garvaghy Roadille. Oranialaisveljeskunnan johtajat ilmoittivat kokoavansa kannattajansa läheisille pelloille.

Marssin kannattajat tungeksivat kaduilla osoittaen suosiotaan tuhansille Britannian lippuja heiluttaville ja koristeellisia veljeskunnan nauhoja kantaville marssijoille.

Perinteinen marssi on viime vuosina aiheuttanut jännittyneisyyttä ja väkivaltaa Pohjois-Irlannissa. Järjestäjät ovat kuitenkin vedonneet kaikkia käyttäytymään rauhallisesti. Maakuntaan on perinnemarssiviikkojen takia lähetetty 1 300 ylimääräistä brittisotilasta.

Portadown on yksi Pohjois-Irlannin rauhansopimusta vastustavien protestanttien tärkeimmistä tukialueista. Kovan linjan kannattajien arveltiin tänä vuonna yrittävän käyttää marssia hyväkseen torpedoidakseen Pohjois-Irlannin rauhanprosessia.

Protestantit sanovat marssin kuuluvan osana heidän satoja vuosia vanhoihin perinteisiinsä. Katolisten mielestä taas marssin laulut, julisteet ja iskulauseet on tarkoitettu pelkästään herättämään vihaa.

Blair: Protestanttien on suostuttava rauhanehdotukseen

Britannian pääministeri Tony Blair hoputtaa protestantteja hyväksymään uuden Pohjois-Irlannin rauhansuunnitelman. Blair sanoo Sunday Timesissa, että rauhanehdotuksen hylkääminen olisi käsittämätöntä ja myöskään maailma ei sitä ymmärtäisi.

Irlannin ja Britannian pääministerit ovat esittäneet yhteisen hallituksen muodostamisesta Pohjois-Irlantiin reilussa viikossa. Sopimusehdotuksen mukaan IRA:n joukoja alettaisiin riisua aseista muutama päivä hallituksen muodostamisen jälkeen.

David Trimble, protestanttisen Ulsterin Unionistit -puolueen johtaja puolestaan sanoi BBC-televisoyhtiölle, että sopimus olisi "hyppy pimeään ilman turvaverkkoa". -Miksi asiat sovitaan helpoiksi terroristeille ja vaikeiksi demokraateille? Miksi kourallisen terroristeja annetaan pitää meitä pankkivankeinaan ja vieläpä hallituksen suostumuksella, Trimble kysyi.
(STT-MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.