Mainos

Protestantit marssivat Pohjois-Irlannissa

Kymmenettuhannet protestantit marssivat tänään Pohjois-Irlannin kaupungeissa ja kylissä pidetyissä perinteisissä paraateissa katolilaisten yöllä järjestämien rajujen mellakoiden jälkeen. Belfastissa poliisiketjut reunustivat katolilaisten asuttaman alueen läpi marssineiden protestanttien kulkureittiä ja pitivät raivostuneet katolilaiset erossa marssijoista.

Londonderryn kaupungin poliisin mukaan 41 siviiliä ja 11 poliisia loukkaantui yön aikana mellakoissa, jotka poliisin mukaan olivat "pahimmat mitä kaupungissa on koskaan nähty". Poliisia kohti heitettiin viisi tuntia kestäneiden levottomuuksien aikana ainakin 900 palopommia ja yksi kauppa sytytettiin tuleen. Enemmistö Londonderryn asukkaista on katolilaisia.

Mellakat saivat alkunsa, kun poliisi päätti eilen sallia protestanttisen Oranilaisveljeskunnan marssin katolisen alueen halki Portadownissa. Poliisi antoi periksi viisi päivää jatkuneiden protestanttien mielenosoitusten jälkeen.

Kolme poliisia loukkaantui aikaisin tänään tulituksessa Belfastin katolilaisilla asuma-alueilla. Poliisit olivat ensimmäiset sala-ampujien uhrit Pohjois-Irlannissa elokuun 1994 jälkeen, jolloin Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n sissit julistivat aselevon. Mellakat ovatkin herättäneet pelkoja siitä, että Pohjois-Irlannin kaksivuotinen hauras rauha hajoaa. Toistaiseksi ei mikään ryhmittymä ole ilmoittautunut olevansa syyllinen ampumisiin. Mutta ampumisen tavasta ja paikasta on päätelty, että syyllinen voisi olla IRA.

Irlannin katolisen kirkon johtaja Cahal Daly arvosteli kovin sanoin brittihallitusta marssiluvan myöntämisestä protestanteille. Hän kuitenkin kehotti katolilaisia pitäytymään väkivallasta. Kirkonmiehen toiveeseen yhtyi myös Gerry Adams, IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja. Molemmat pahoittelivat sitä, että protestanteille oli myönnetty lupa voitonmarsseihinsa. Unionistijohtaja Ian Paisley puolestaan syytti poliisia siitä, että tämä oli alunperin kieltänyt protestanttien marssin.

Englannin pääministeri John Major pelkää, että Pohjois-Irlannissa jatkuvat mellakat uhkaavat pahoin meneillään olevia rauhanneuvotteluja.
(STT-AFP-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.