Mainos

Prostituutiossa liikkuu miljoonia

Tuoreen selvityksen mukaan prostituutiossa pyörii nykyisin vuosittain jopa vajaat parisataa miljoonaa euroa. Poliisin arvion mukaan 90 prosenttia Suomessa työskentelevistä prostituoiduista on saapunut ulkomailta.

Suomessa prostituutiossa liikkuvan rahan arvoksi on laskettu vuositasolla 120-190 miljoonaa euroa. Laskelmien taustalla ovat arviot prostituoitujen määrästä ja palvelujen keskimääräisestä hintatasosta. Suunnittelu- ja tutkimuspalveluja tuottava Pekka Lithin toimisto selvitti prostituutiossa pyörivän rahan määrää. Lithin selvitys on julkaistu tilastokeskuksen tuoreimmassa Tietoaika-lehdessä.

Rikospoliisin mukaan Suomessa on noin 2000 prostituoitua. Tarkat määrät eivät kuitenkaan ole tiedossa, ja suurimmat arviot nousevat yli 3000:n. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos arvioi, että 90 prosenttia Suomessa toimivista prostituoiduista on ulkomaalaisia. Selvitysten mukaan lähialueiden prostituoidut pistäytyvät Suomessa tekemässä bisnestä. Pietarin alueella asuu noin 2500 ja Murmanskissa noin 300 henkilöä, jotka säännöllisesti tai ajoittain harjoittavat prostituutiota Suomessa. Virossa ammattiprostituoitujen määrä on noin 2000-3000, ja heistäkin osa toimii ajoittain Suomessa.

Stakesin mukaan seksipalveluilmoitusten määrä oli päivälehdissä lähes 200 000 vuonna 1999. Eniten ilmoituksia julkaistiin Helsingin Sanomissa, jossa ilmoitusten määrä lähenteli 50 000:ta. Nyttemmin moni päivälehti on luopunut imagosyistä seksipalveluilmoittelusta. Päivälehtien lopetettua seksipalveluilmoitukset ne siirtyivät Internetiin.

-Verkosta löytyy jo satoja ilmoituksia päiväkahviseurasta hieronnan varjolla tarjottuihin seksipalveluihin, Lith kirjoittaa.

Väestöliiton mukaan 15 prosenttia suomalaisista 18-74-vuotiaista miehistä on tarjonnut elämänsä aikana rahaa seksipalvelusta. Kansainvälisesti vertailtuna suomalaismiehet ostavat seksipalveluja harvemmin kuin muissa maissa. Suomalaismiehet hakevat seksipalveluja pääosin ulkomailta. Seksipalveluita käyttäneistä yli 70 prosenttia on ostanut prostituoitujen palveluja ulkomailta ja vajaat 30 prosenttia kotimaasta.

Yrittäjät ostavat kirjoituksen mukaan palvelunsa mieluummin kotimaasta kuin väestön muut ryhmät.

Laiton tuotanto

Lith on arvioinut myös laittoman talouden osuutta Suomessa. Laskelmat kattavat huumausainekaupan, prostituution, salakuljetetun alkoholin, savukkeiden ja hormonivalmisteiden kaupan. Laskelmien mukaan laittomien tavaroiden ja palvelujen myynnin arvo oli Suomessa 300-500 miljoonaa euroa vuonna 2001

-Lisäksi lahjonnalla voi olla odotettua suurempi merkitys kansantaloudessa, mutta näistä toiminnoista ei ole olemassa sellaisia perustilastoja, joita voitaisiin hyödyntää suoraan kansantalouden tilinpidossa, huomauttaa Lith.

Lithin mukaan Suomessa esiintyy monenlaista muutakin laitonta tuotantoa kuten piraattituotteiden ja varastetun tavaran kauppaa sekä luvatonta ammatinharjoittamista, esimerkiksi taksitoiminta.

-Laittomat tavarat ja palvelut myydään pääasiassa yksityisille kotitalouksille loppukulutukseen, joten laittomien hyödykkeiden kulutus nostaa yksityisiä kulutusmenoja, Lith toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.