Mainos

Prostituutio vähentynyt Lapissa?

Viranomaisten mukaan prostituutio on viime vuosina vähentynyt Lapissa. Yksi hillintäkeino on ollut ilotyttöjen viisuminsaannin estäminen.

Lapin viranomaisia on ihmetyttänyt julkisuuteen tulleet kommentit, joiden mukaan itäprostituutio rehottaa Lapissa ja siitä on tullut valtava ongelma. Lapin lääninpoliisijohtaja Pentti Saira ja KRP:n pohjoisen osaston päällikkö rikosylitarkastaja Pentti Yliniva haluavat oikaista syntynyttä "hieman virheellistä kuvaa itäprostituutiosta Lapissa".

Viranomaisten toimien ansiosta Venäjältä ja Baltian maista Lappiin suuntautuva ilotyttötoiminta on vähentynyt huomattavasti viime vuosiin verrattuna. Itäprostituutio ei näy viranomaisten mukaan Lapin taajamien katukuvassa vaan ainoastaan muutamassa pienessä majoitusliikkeessä ja ravintolassa.

Ennaltaehkäisevänä toimintana on ollut käytäntö, ettei henkilöille, joiden voidaan perustellusti epäillä myyvän Suomessa seksipalveluja, myönnetä enää viisumeita. Tänä vuonna tästä johtuvia kielteisiä viisumipäätöksiä on tehty useita kymmeniä.

KRP:n pohjoisella osastolla on parhaillaan tutkittavana laaja paritusjuttu, jossa toiminta on ollut valtakunnallista ja selvästi järjestäytyneen rikollisuuden käsissä. Poliisin tietoon ei ole tullut, että naisia olisi pakotettu lähtemään prostituoiduksi Lappiin.

Paritusta ei ole havaittu

Muurmanskin alueelta Lappiin suuntautuvassa "tyttökaupassa" ei viranomaisten tietoon ole tullut varsinaista paritusta. Jos sellaista toimintaan liittyy, parittajat työskentelevät viranomaisten mukaan Venäjällä ja heidän saaminen Suomeen teoistaan vastaamaan on käytännössä mahdotonta.

1990-luvun alussa, jolloin venäläisturistien matkustelu Suomessa alkoi, prostituutio näkyi Lapissa yksittäistapauksina. Uutiskynnyksen venäläisten ilotyttöjen toiminta Lapissa ylitti 90-luvun puolivälin jälkeen Utsjoen-Nuorgamin alueella, jossa Norjan puolen leirintäalueille majoittuneet venäläiset naiset myivät seksipalveluja suomalaisille ja norjalaisille miehille. Sittemmin ilotytöt ovat työllistäneet viranomaisia eri puolilla Lappia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.