Mainos

Pron Rinne ay-liikkeen tyrmääjistä: Aika äärioikeistolaista porukkaa

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne tyrmää ajatuspaja Liberan julkaisun ehdotukset ammattiyhdistysliikkeiden alasajosta

Umpikujassa – Aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse julkaisun ovat laatineet vuorineuvos Gustav von Hertzen, Teknologiateollisuuden hallituksessa 90-luvulla toiminut Jalo Paananen sekä Elinkeinoelämän keskusliiton ex-työmarkkinapomo Seppo Riski.

– Tämä aika äärioikeistolainen, ääriliberalistinen porukka näkee, että aika mahdollistaa keskustelun tästä ikään kuin väitepohjalta niiden asioiden heikentämiselle yhteiskunnassa, jotka kehittävät vapaata markkinataloutta ja heidän kertomallaan tavalla yksilönvapautta. Minun tulkintani mukaan se tarkoittaa vain sitä, että yksilö voi tehdä ihan mitä vaan ja heikot sortuu ja vahvat pärjää, Rinne kertoo MTV3:lle.

"Ehdotus romahduttaisi työntekijöiden turvan"

Rinteen mukaan julkaisu esittää kolmen henkilön väitteitä ikään kuin ne olisivat tieteellisiä totuuksia ammattiyhdistysliikkeestä.

– Heidän tavoitteenaan on romuttaa sääntelyjärjestelmä, joka meillä on työntekijöiden turvaksi rakennettu vuosikymmenten mittaan ja samalla tarkoitus olisi luopua koko tes-järjestelmästä. Tästä olemme tietenkin täysin eri mieltä.

Julkaisun mukaan ay-liike ei olisi huolissaan työttömyydestä, joka seuraisi, kun työn hintaa nostettaisiin yli käyvän markkinatason.

– Me olemme tällä hetkellä erittäin huolestuneita siitä, että vientiteollisuuden työpaikat ovat 2000-luvulla Suomessa sulaneet alta, 160 000 työpaikkaa on mennyt. Tahti on kiihtynyt; vuodesta 2008 lähtien 65 000 työpaikkaa mennyt alta. Tämä ei liity mitenkään palkankorotuksiin, vaan kyse on rakenteellisesta muutoksesta, jossa globaalin talouden painopiste siirtyy Aasiaan Kiinan avattua markkinoita, Rinne lataa.

Rinne on yhdessä asiassa samaa mieltä julkaisun kanssa. Jotain täytyy tehdä.

– Mutta ei sillä tavalla, että esimerkiksi palkat lähtisivät laskemaan. Meidän täytyy säilyttää tässä yhteiskunnassa sellainen palkkataso, että ihmiset pärjää sillä, tulee toimeen, Rinne jatkaa.

Julkaisussa kirjoitetaan, että edessä on verotuksen ja velanoton syöksykierre, jos kaikista saavutetuista eduista pidetään kiinni.

– Raportista ei oikein selviä, mihin viitataan. Jos sillä tarkoitetaan työttömyysturvajärjestelmää ja eläkejärjestelmää, niin tosi asia on, että niitä on kehitetty ja niitä tullaan kehittämään tästä eteenpäin. Tällä hetkellä (valtiovarainministeriön ylijohtaja) Jukka Pekkarinen selvittää oman työryhmänsä kanssa kaikki ne muutoskohteet, joita eläkejärjestelmään on tarvetta tehdä, Rinne taustoittaa.

Rinteen mukaan Pekkarisen projekti alkaa vuodenvaihteessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja