Mainos

Promillerajan laskulla positiiviset vaikutukset Ruotsissa

Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston ETSC:n vuonna 2012 julkaistusta raportista selviää, että rattijuopumusrajan laskulla on ollut erilaisia vaikutuksia eri maissa.

Esimerkiksi Ruotsissa rattijuopumuksen raja laskettiin 0,5:stä 0,2 promilleen vuonna 1990. Ruotsi on Euroopan turvallisimpia maita liikenneonnettomuuksien kannalta. Taustalla on kuitenkin myös muita tekijöitä kuin rattijuopumusrajan alentaminen, esimerkiksi puhallusratsioiden yleisyys, rattijuoppojen kuntoutusohjelmat ja valistus.

Alkoholista johtuvat liikennekuolemat vähenivät Ruotsissa tasaisesti vuodesta 2001 vuoteen 2010. Poliisiratsioissa 99,74 prosenttia kuljettajista oli selvin päin vuonna 2010. Kuitenkin noin viidenneksessä kuolonkolareista kuljettaja on ollut päihtynyt.

Tsekki on ollut edelläkävijämaa, sillä siellä otettiin käyttöön rattijuopumuksissa nollaraja jo vuonna 1953. Maa ei ole kuitenkaan päässyt tavoitteisiinsa tieliikennekuolemien vähentämisessä. Lisäksi alkoholiin liittyvien kuolemien osuus kaikista liikennekuolemista on kasvanut. Sen sijaan asenteet kännissä ajamista kohtaan ovat Tsekissä hyvin jyrkät.

Irlannissa puolestaan alkoholiin liittyvät liikennekuolemat vähenivät vuosina 2003–2007 noin 20 prosentilla. Kaikki liikennekuolemat puolestaan vähenivät lähes puolella vuodesta 2001 vuoteen 2010. Rattijuopumusrajaa alennettiin 0,5:een vuonna 2011, minkä vaikutukset nähdään lähivuosina.


Päivitys 8.7.: Juttuun lisätty linkki ETSC:n raporttiin ja tarkennettu tietoja rattijuopumusten ehkäisystä Ruotsissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.