Mainos

Professorin väite MTV3 Uutisille: Tanska saattoi haluta vakoilla minua

Kööpenhaminan yliopistossa työskentelevä suomalainen professori kertoo MTV3 Uutisille viimeaikaisen "tavallista toisen raiteen diplomatiaa bond-tarinaksi mystifioivan julkisuuden" saaneen hänet niin apeaksi, ettei hän pysty antamaan haastattelua rikosepäilyistä.

Timo Kivimäki kuitenkin lähetti kommenttinsa sähköpostitse toimituksen käyttöön. Hän kertoo olevansa varma, etteivät hänen kontaktinsa ole vakoojia.

"Olen puhunut satojen diplomaattien kanssa, joista nyt Tanskan tiedustelupalvelu on valinnut neljä, joita se syyttää vakoojiksi. Tiedän, etteivät vakoojat puhu ravintoloiden turvakameroiden alla, eivätkä pidä kännyköitään päällä, eivätkä venäläiset vakoojat pyri edes auttamaan niitä Venäjän ulkopoliittisia intressejä, jotka ovat tiedustelupalvelun intressien vastaisia. Minun kontaktini tekivät kaikkea tätä ja monta muuta asiaa mitä tiedustelijat eivät varmasti tekisi. Tanskan tiedustelupalvelulla on tiedossaan, että yksi diplomaateista tapaili myös tanskalaista venstre-puoleen ministeriksi myöhemmin kohonnutta asiantuntijaa. Tämän vuoksi tiedustelupalvelu yritti pudottaa tuon diplomaatin epäiltyjen listalta, mutta diplomaatti on tullut uudelleen kuvioihin syyttäjän syytekirjeessä. Kyseinen diplomaatti ei myöskään missään tapauksessa ollut vakooja. Tanskan tiedustelupalvelu syytti häntä kuitenkin alussa tietämättä edes hänen nimeään. Lisäksi toimintani avusti juuri niitä asioita, jotka Wienin konventio määrittelee diplomaattien tehtäviksi. Siksi riippumatta siitä vaikka tapaamani diplomaatit olisivat olleet kuu-ukkoja, en ole avustanut muuta kuin laillisia diplomaattisia funktioita."

Kivimäen mielestä eräs tärkeä näkökulma asiaan on kuitenkin suomalaisten salaisuuksien valuminen Tanskan viranomaisten, ja samalla myös Naton, tietoon. Hän on ollut syyskuun 2010 jälkeen Tanskan turvallisuus- ja tiedustelupalvelun kuulusteluissa yhteensä 350-400 tuntia.

"Kaiken minuun kohdistuneen syynin jälkeen on voitu todeta, että ainakaan en ole paljastanut salaisuuksia. Samalla kuitenkin tutkintani on paljastanut Tanskan tiedustelupalvelulle useita suomalaisia salaisuuksia. Moni toimintaani tunteva ihminen onkin valmis väittämään, että koko epäilykseni tiedustelupalveluiden auttamisesta on orkestroitu vain, jotta Tanskan tiedustelupalvelu voisi laillisesti päästä käsiksi pankkiholveissani, kotonani, tietokoneessani ja työhuoneessani oleviin salaisuuksiin."

"Puhelinkeskusteluni Suomalaisten diplomaattien kanssa on nauhotettu ja s-positini heille on otettu talteen. Joskus saan ministeriöstä johonkin tehtävään liittyviä dokumentteja, jotka eivät ole julkisia. Niistä ne, joita en ollut vielä polttanut, ovat nyt Tanskan tiedustelupalvelulla. Vaikka nämä dokumentit ovatkin vaarattomia, näiden antaminen toisille olisi tuonut minulle syytteen salaisuuksien luovuttamisesta ja rangaistushorisontin aina tuonne 12 vuoteen."

"Vakavimmat suomalaiset salaisuudet tosin ovat muistiinpanoja keskusteluistani, joita kävin Suomen palkkaamissa tutkimushankkeissa, erityisesti muslimikapinallisten kanssa eri maissa."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.