Mainos

Professori: Ylilentokielto olisi suhteellisen iso isku Finnairille

Tampereen teknillisen yliopiston professori Jorma Mäntysen mukaan jos Venäjän kaavailema vastapakote, ylilentokielto, astuu voimaan, niin lentoyhtiöiden on pakko reitittää uudelleen lentojaan.

EU hyväksyi virallisesti eilen Venäjä-pakotteet. Ne tulevat voimaan lähipäivinä. Vastapakotteena Venäjä on väläyttänyt ylilentokieltoa, joka kieltäisi esimerkiksi eurooppalaisten lentoyhtiöiden lennot sen ilmatilassa.

– Kysymyshän on, miten suomalaiset pääsee maailmalle ja Aasiaan. Se on joko pohjoisen tai etelän kautta, Mäntynen sanoo.

Mäntysen mukaan mahdollisesta ylilentokiellosta kärsisivät kaikki Aasiaan lentävät, mutta isku kohdistuisi nimenomaan Suomeen.

–Kyllä se Finnairille suhteellisen suuri isku on, koska koko Finnairin strategia perustuu Aasian lentoihin juuri tämän Venäjän ylilennon lyhyyden vuoksi.

Mäntysen mukaan ylilentokielto on haitallinen myös Venäjälle. Maa tienaa ylilentomaksuilla isoja summia.

–Tässä puhutaan teollisuudesta, joka on Venäjälle erittäin tärkeä. Siinä suhteessa tietysti muutaman sadan miljoonan menetys ylilentomaksuista koskeaa, mutta ei ole keskeisen tekijä siinä. Uskon, että poliittinen intressi menee taloudellisen intressin edelle tässä, hän arvioi.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haaviston mukaan ylilentokielto ei kaataisi Finnairia, mutta vaikeuttaisi hetkellisesti sen toimia. Samaa mieltä on Mäntynen.

– Riippuu kuinka pitkään tämä ylilentokielto on voimassa. Tämähän aiheuttaa turbulenssia Euroopan lentoliikenteelle jos tällainen tulee. Jos se vielä pitkittyy, niin se muuttaa asiakkaiden toimintamalleja ja yhtiöiden toimintaedellytyksiä pysyvämmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.