Professori: Vanhustenhuollon valvonta täysin riittämätöntä

Suomalainen vanhustenhoito ja sen valvonta on joutunut viimeisten viikkojen aikana kovaan ryöpytykseen. Eikä vähiten murhatapausten johdosta. Professori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta sanoo suoraan, että vanhustenhoidon valvonta on Suomessa täysin riittämätöntä. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Kivelän mielestä nyt tarvitaan pikaisesti ennaltaehkäisevää toimintaa ja valvontaa.

- Ollaan menossa koko ajan huonompaan suuntaan, Kivelä murehtii.

Kivelä näkee suurena ongelmana sen, että virheistä annetut sanktiot ovat liian lieviä.

- Jos annetaan ihmisen kuolemaan johtava, liian suuri lääkeannos, Valvira voi vain antaa huomautuksen tästä.

- En tiedä paljonko valvontaviranomaisia sitten haittaa, että heitä on vähän. Mutta kun katsoo näin ulkopuolisena, niin näyttää siltä, että vähän lepsuiluakin siellä valvontaviranomaisten puolella on, professori huomauttaa.

Kivelän mukaan korjausta tarvitaan moneen asiaan. Vanhusten ravintoon, ulkoiluun ja päivätoimintaan pitäisi hänen mielestään panostaa huomattavasti nykyistä enemmän.

- Myös geriatrinen koulutus pitäisi saada kuntoon ja sitä kautta alalle lisää osaavaa henkilökuntaa.

Kivelä toivoisi, että pikaisesti ryhdyttäisiin keräämään laajaa asiantuntijaryhmää miettimään, mitä oikeasti pitäisi tehdä. Samalla valvonta-asiat täytyisi myös nostaa esiin. Professori ei usko, että valvonnan tehostaminen on rahasta kiinni. Hän näkee asian ennen kaikkea eettisenä kysymyksenä.

- Henkilökunnalle täytyisi antaa eettistä koulutusta. Tarvitaan myös täydennyskoulutusta eettisyyteen.

"Työtovereita pitää voida seurata"

Kivelä perää ennakoivia toimenpiteitä joilla voitaisiin estää väärinkäytöksiä ja virheitä. Hänen mielestään työpaikkojen omavalvontaa tulisi parantaa ja työtovereita pitäisi voida epäillä, jos on syytä.

- Katsottais, että käyttääkö kollega tai lähin työtoveri esimerkiksi liikaa alkoholia tai psyykelääkkeitä. Tästä pitäis sitten uskaltaa kertoa lähimmälle esimiehelle.

Professorin mielestä vanhusten hoitopaikkoihin tulevien uusien työntekijöiiden taustat pitää tarkistaa tarkasti.

Myös palvelutalojen ja erilaisten hoitolaitosten johtajia pitäisi hänen mukaansa olla enemmän. Johtajilla pitäisi Kivelän mielestä olla aikaa puhua alaistensa kanssa hoidollisista ja eettisistä kysymyksistä perusteellisesti.

Omaisten on Kivelän mukaan myös liian vaikea saada käsiinsä vanhuksen kuoleman jälkeen kaikkia hänen hoitoonsa liittyviä papereita ja dokumentteja.

- Valvira on ottanut sen kannan, jos terveydenhuollon puolella epäillään hoitovirhettä, paperit pitää antaa omaisille. Sosiaalipuolelta tällaista sääntöä ei ole. Tällaisessa tapauksessa ei ole mitään dokumentteja esimerkiksi siitä, mitä lääkkeitä vanhus on hoitokodissa saanut, Kivelä puuskahtaa.

Professori näkee surullisissa asioissa myös positiivisia piirteitä.

- Tätä minä odotinkin. Minä ajattelen, että nyt päästään eteenpäin. Tällaiset kauhutapahtumathan voivat johtaa positiivisiin tuloksiin.

Katso professori Sirkka-Liisa Kivelän haastattelun ensimmäinen osa (Huomenta Suomi 22.5.2009)

Katso professori Sirkka-Liisa Kivelän haastattelun toinen osa (Huomenta Suomi 22.5.2009)

Lue myös:

    Uusimmat