Mainos

Professori: Vanhas-kuvio osa isoa mätäpaisetta

Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen pitää entisen pääministeri Matti Vanhasen jääviystutkintaa osana isompaa prosessia, jossa selvitetään kuinka korruptoitunutta suomalainen politiikka on.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ryhtyy tänään käsittelemään entisen pääministerin Matti Vanhasen mahdollista jääviyttä hänen päättäessään RAY-tuista, joista osa päätyi Nuorisosäätiön kautta vaalitukena Vanhaselle itselleen.

- Vakava asia tässä on se että Vanhas-kuvio liittyy isoon vaalirahakuvioon. Suomen poliittisessa kulttuurissa näyttää olevan enemmän mätäpaiseita, kuin olemme arvioineet, sanoo oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta.

Huomenta Suomen haastattelema Kekkonen ihmettelee, etteivät poliitikot puutu ongelmakohtiin oma-aloitteisesti.

- Ongelmiin puututaan vasta, kun media tai kansalaiset tuovat niitä esille. Vanhasen jääviystutkinta liittyy isona osana selvitykseen siitä, onko suomalainen politiikkaa puhdasta ja korruptoitumatonta, kuten on yleisesti väitetty.

Oikeuskanslerin päätöksellä iso merkitys

Professori Jukka Kekkonen sanoo oikeuskanslerin viimeviikkoisen päätöksen olevan merkittävä ja poikkeuksellinen.

- Oikeuskansleri on todennut selkeän lainvastaisuuden, kun hän on siirtänyt asian perustuslakivaliokuntaan.

Perustuslakivaliokunta käsittelee asian uudelleen, ja päättää, viedäänkö asia valtakunnanoikeuteen. Kekkonen korostaa prosessin poikkeuksellisuutta - valtakunnanoikeus on kokoontunut aiemmin vain muutamia kertoja.

- Valtakunnanoikeuteen ei joudu heppoisilla perusteilla, pitää olla selkeä näyttö lainvastaisuudesta. Syytekynnys on poikkeuksellisen korkea, hän sanoo.

Kekkonen muistuttaa, että valiokunta ei ole sidottu oikeuskanslerin näkemykseen asiasta.

- Valiokunta harkitsee asian itsenäisesti niiden tietojen perusteella joita sillä nyt on. Valiokunta hankkii tietoja kanslerilta ja Vanhaselta, mahdollisesti tulee lisää poliisitutkimuksia.

Huomenta Suomen Lauri Karhuvaara esitti haastattelussa vaihtoehdon, että Vanhanen voi vedota siihen, ettei hänellä ollut nopealla päätöshetkellä tarpeeksi tietoa. Hän voi sanoa nopeasti hyväksyneensä RAY:n ison rahapaketin, jossa Nuorisosäätiön potti on ollut vain osa kokonaisuutta.

Professori Kekkonen sanoo, että pääministerin olisi pitänyt tietää paremmin.

- En osaa sanoa, mitä hän on päätöksentekotilanteessa ajatellut tai ollut ajattelematta, mutta pääministerin pitäisi hoksata ja ymmärtää tällaiset asiat, jottei tämänkaltaisia tilanteita syntyisi. Pääministerillä on kuitenkin paljon avustajia, ja hänen toimintaansa valvotaan. Valtioneuvostossa ministerit jääväävät usein itsensä. On vahva oletus, että pääministerin asemassa olevan olisi pitänyt tämä ymmärtää, sanoo Kekkonen.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu käsittelemään asiaa aamupäivällä.

Lue myös:

Katso Jukka Kekkosen haastattelu: (Huomenta Suomi 21.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.