Mainos

Professori: Vanhas-jupakka kertoo karua kieltä Suomen poliittisesta kulttuurista

Oikeuskanslerin eilinen päätös selvityttää entisen pääministerin vaalirahaepäselvyydet on oikeushistorian professorin Jukka Kekkosen mukaan merkittävä ja poikkeuksellinen asia.

Jaakko Jonkka pyysi eilen eduskunnan perustuslakivaliokuntaa arvioimaan, onko Vanhasen RAY- rahanjaosta aloitettava esitutkinta. Jos näin tehdään, Vanhanen voi joutua valtakunnanoikeuteen.

- Tämä on tietenkin iso juttu, koska oikeuskansleri ei kovin herkästi lähde liikkeelle. Tietenkin myös se, että kohteena on pääministeri, tekee tästä poikkeuksellisen. Asia on merkittävä ihan siitäkin riippumatta, mihin tässä päädytään, sanoo Kekkonen

Professorin mukaan Vanhas-jupakassa on kyse kuuluisasta suomalaisesta poliittisesta kulttuurista, jota Kekkonen ei näe kaikilta osin länsimaisten parhaiden oikeusihanteiden mukaisena.

- Läpinäkyvyydessä on selviä puutteita ja jääviysongelmia näyttää olevan aika ajoin. Myös erilaisten rahavirtojen siirrot viittaavat siihen, että jos nyt suoraan ei kyse ole korruptiosta, niin joka tapauksessa puhutaan sellaisista käytännöistä, joiden hyväksyttävyydestä olisi syytä keskustella enemmänkin.

Kekkonen arvioi, että Vanhasen tapaus voidaan nähdä aikanaan jonkinlaisena käännepisteenä suomalaisissa poliittisissa käytännöissä, joka lopulta pakottaa muuttamaan koko järjestelmää.

- Toisaalta näyttää olevan juuri suomalaiselle oikeus- ja poliittiselle kulttuurille tyypilliseltä, että monta kertaa korjausliikkeitä tehdään nimenomaan pakon edessä, eikä yhtään aikaisemmin, professori pohtii.

Kekkosen mukaan maamme poliittisesta kulttuurista puuttuvat avoimuus ja läpinäkyvyys - asiat, jotka kuuluvat demokraattisen oikeusvaltion keskeisiin tunnusmerkkeihin.

- Vaikka Suomi onkin maailman vähiten korruptoituneimpia maita, on meillä kuitenkin olemassa sen kaltaisia vallankäytön verkostoja, jotka eivät ole riittävän avoimia.

(MTV3)

Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen toimittaja Jarkko Sipilän haastattelussa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.