Professori uudistaisi Suomen lakia: Poistaisi harvinaisen rikospykälän

Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen muokkaisi Suomen rikoslakia uuteen uskoon poistamalla harvinaisen lapsensurma-rikospykälän. Hänen mielestään se on nykyään turha.

Tolvanen tuomitsisi tähän henkirikokseen syyllistyneet äidit jatkossa tavallisesta surmasta. Vain äiti voi syyllistyä Suomessa lapsensurmaan, jos hän tekee henkirikoksen synnytyksestä johtuvan uupumuksen tai väsymyksen takia. Suomessa ei ole muita rikosnimikkeitä, joihin vain nainen voi syyllistyä.

Tolvanen perustelee kantaansa sillä, että oikeus voi oman harkintansa mukaan antaa laissa säädettyä minimirangaistusta alhaisemman tuomion esimerkiksi syyntakeisuussäädöksien perusteella. Niillä tarkoitetaan sitä, ymmärtääkö rikoksentekijä tekonsa.

– Jos henkilö esimerkiksi ymmärtää vain osittain tekonsa, oikeus voi oman harkintansa mukaan antaa minimirangaistusta alhaisemman tuomion, Tolvanen toteaa.

Lapsensurmasta voi saada minimissään neljän kuukauden ja maksimissaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen. Surmasta voi saada puolestaan vähintään neljän vuoden ja enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on kuitenkin sitä mieltä, että lapsensurma-pykälä on edelleenkin säilytettävä.

– Vaikka lapsensurmat ovat vähentyneet, niitä koskevalla säännöksellä on edelleen oma sijansa rikoslaissa teon erityislaadun vuoksi, hän tähdentää.

Viimeisimmän kerran lain tarpeellisuutta perusteltiin vuonna 1995 sillä, että surmaa lievemmällä rikosnimikkeellä oli nuorten naisten tulevaisuuden kannalta olennainen merkitys. Naisia ei katsottaisi niin pahoina rikoksentekijöinä kuin surmassa teon poikkeuksellisuuden vuoksi. Ennen vuoden 1995 lakimuutosta lapsensurma-rikosnimike tunnettiin lapsentappona.

Vuosien 1980-2011 välillä lapsensurmista on annettu tuomio 26 kertaa. Pelkästään 2000-luvulla on annettu viisi tuomiota. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja