Mainos

Professori: Työttömille stipendejä ulkomaille muuttoa varten

Yrittäjyyden professori ehdottaa nuorille työttömille stipendejä kansainvälistymiseen.

Työtön voisi apurahan turvin muuttaa ulkomaille oppimaan paikallista kieltä ja kulttuuria, sanoo professori Arto Lahti Aalto-yliopistosta. Ulkomaankokemus antaisi valmiuksia kansainväliseen liiketoimintaan.

Apurahan vastineeksi työttömän pitäisi kirjoittaa raportti kokemuksistaan työvoimaviranomaisille.

– Jos nuoria lähetettäisiin yksinkertaisella mallilla kentälle, kansainvälistymiseen tulisi uutta vauhtia. Malliin ei välttämättä tarvittaisi lisärahaa, koska Suomessakin työttömille maksetaan päivärahat, Lahti perustelee.

Kansainvälistymistä ei voi hänen mielestään oppia etäällä.

– Bisnesmaailman tavat oppii parhaiten elämällä siinä kulttuurissa, missä liiketoimintaa käydään. Ja paikallisista tavoista pitää olla aidosti kiinnostunut, muuten kaupat voivat epäonnistua.

Lahden mukaan Suomessa on onnistunuttakin kansainvälistymistä. Esimerkiksi Kone on jo kauan lähettänyt vastavalmistuneita erityistehtäviin yksikköihinsä ympäri maailmaa.

- Oikeisiin olosuhteisiin pitäisikin lähteä jo nuorena.

Bisnestä vasta toisena päivänä

Nokian viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovinen on ollut työkomennuksella Kiinassa ja Singaporessa. Hänen mukaansa kulttuurierot työpaikoilla eivät ole suuria.

– Erot tulevat enemmän ilmi työn ulkopuolella. Parhaita vieraan kulttuurin opettajia ovat paikalliset, jotka auttavat mielellään.

Huovisen mukaan ulkomaankomennukselle lähtevä nokialainen vierailee kohdemaassaan etukäteen, jotta tietää, mihin on menossa.

Lahti sanoo, että Suomessa on tuhansia yrityksiä, joilla on potentiaalia laajeta ulkomaille. Sähköisten viestimien ansiosta kauppakumppanista on helppo kerätä tietoa. Se antaakin tilaa sille, että tapaamisessa voidaan keskittyä henkilökohtaisiin suhteisiin.

- Suomalaisilla on edelleen tapana mennä suoraan asiaan heti ensimmäisenä bisnespäivänä, vaikka silloin pitäisi hankkia luottamusta ja keskittyä henkilökohtaisiin asioihin. Vasta seuraava päivä on asiapäivä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.