Mainos

Professori: Työntekijää ei voi riisuttaa alasti

Helsingin yliopiston työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen lyttää viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) Aamulehdessä esittämän tulkinnan ns. Lex Nokiasta, jonka mukaan työnantajalla olisi oikeus kitkeä tietosuojarikoksia työpaikoilla muutenkin kuin sähköpostien tunnistetietoja tarkkailemalla. Lindén sanoi lehdessä, että yritys voi vaatia työntekijäänsä vaikkapa riisuuntumaan. Sittemmin ministeri on jo perunut puheitaan vedoten huumoriin.

Tiitinen vakuuttaa MTV:n uutisille, ettei riisuuntumista voi missään tapauksessa vaatia. Kyse on viranomaistoimesta, ja paikalla pitäisi kutsua vähintään poliisi, jolla on tällaiset valtuudet. Tiitinen muistuttaa kuitenkin, ettei myöskään poliisilla ole oikeutta mielivaltaisesti riisuttaa ketään. Henkilökohtaisesta koskemattomuudesta on säädetty perustuslaissa.

Tiitisen mukaan ministeri Lindén on tehnyt jonkin "kardinaalivirheen" tulkitessaan lakia tavalla, jota hän esitteli Aamulehdessä.

- Ei uusi tietosuojalaki, eikä nykyinenkään laki salli tällaista toimintaa.

Professori Tiitinen muistuttaa, että työsopimuslailla valvotaan, etteivät työntekijät vuoda yrityssalaisuuksia ulkopuolisille. Vuotaminen olisi tällöin työsuhteen purkuperuste. Yritysvakoilusta on säädetty myös rikoslaissa.

Tiitinen heittää konkreettisena esimerkkinä lihanjalostuslaitoksen. Sisäfilee on arvokasta tavaraa teurastamoilla, mutta ei niissäkään työntekijöiden laukkuja tutkita.

- Tämä on hyvin herkkä paikka, Tiitinen varoittaa.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.