Professori: Sote-aluetta ei ole olemassa – "Se on joulupukki"

Sote-alue -käsitettä ei ole määritelty ja siten sitä ei ole olemassa, väittää terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen. Professorin mukaan hallituksen marssijärjestys on pielessä ja peli pitäisi viheltää poikki. 

Mikä tämä sote-alue oikein on?

– Sellaista käsitettä kuin sote-alue ei ole koskaan määritelty, niin kuin se terveyspoliittisesti pitäisi. Kaksi asiaa pitäisi ratkaista ennen sote-aluetta: ensin rahoitus ja toiseksi tuotanto. Nyt päätöksenteko on aloitettu sote-alueista, jopa itsehallintoalueista ilman, että tiedetään vastausta kahteen pääkysymykseen, kertoo Itä-Suomen yliopiston terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen.

– Sote-alue on joulupukki. Sitä ei ole olemassa, koska meillä ei ole suunniteltu rahoitusta eikä tuotantoa. Näiden kahden yhteensovittaminen voisi sitten olla sote-alue. Terveyspalveluja ei voida tarjota vapailla markkinoilla, siksi tarvitaan julkista ohjaamista. Niin kauan kuin näitä ei ole mietitty, niin sote-alue on joulupukki.

Miksi tämä nykyinen marssijärjestys on väärä?

– Marssi määriteltiin jo PARAS-hankkeessa. Kuntaliitosten perusteena olisi pitänyt olla rahoituspohja ja kustannusten ennustettavuus. PARAS-hanke on paras esimerkki siitä, kuinka Suomessa sotketaan rahoitus- ja tuotantopolitiikka. Asiantuntijoilla oli laaja yhteisymmärrys siitä, että ensin olisi pitänyt miettiä rahoitus. 

Mitä nyt pitäisi tehdä?

– Peli pitäisi puhaltaa poikki. Pitäisi miettiä poliittinen yhteisymmärrys rahoitukseen ja tuotantoon. Perustuuko uudistus sille, että hallinnollisesti määritellään kohdeväestön tarve ja sille palvelujen tarjoaja vai annetaanko mahdollisuus kehitykseen? Jälkimmäisessä palvelujen tarjonta perustuisi sille, mitä väestö tarvitsee. Ensimmäinen vaihtoehto on hallituksen nykyinen hahmotelma, mutta jälkimmäinen perustuisi kansan tarpeisiin. 

Vohlosen mukaan perimmältään hallituksen kinastelussa lienee kysymys siitä, että tietyt palveluntarjoajat haluavat jatkaa toimintaansa riippumatta siitä, paljonko suuri palvelujen kustannus on. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja