Mainos

Professori: SAS:n meno on vaarallista vaikka konkurssilta nyt vältyttäisiin

Perinteikäs lentoyhtiö SAS on hyvin lähellä ajautua konkurssiin.

Käytännössä yhtiön tulevaisuus riippuu neuvotteluista, joissa yhtiön johto ja ammattiliitot ovat yrittäneet päästä yhteisymmärrykseen mittavasta säästöohjelmasta.

Säästöohjelmaa pidetään välttämättömänä konkurssin välttämiseksi.

Uusimpien tietojen mukaan yhtiön hallituksen jäseniä on matkustanut Kööpenhaminaan pitämään kriisikokousta pankkien kanssa. Tarkoituksena on kertoa pankeille lentoyhtiön ja ammattiliittojen välisistä neuvotteluista.

Professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillisestä yliopistosta kertoo MTV3 Uutisille, että SAS ei ole koskaan aiemmin ollut näin lähellä kuilun reunaa.

- Jos yhtiö ei nyt heti sinne kuiluun putoa, niin kyllä meno on vaarallista tämän jälkeenkin. Ongelmat ovat erittäin suuria ja aikaa on vähän. Kilpailutilanne on niin ankara ja lentoliikenteessä on menossa suuret rakennemuutokset. Yhtiöllä tulee olemaan erittäin vaikeata siitäkin huolimatta, että tästä nyt selvittäisiin, kommentoi Mäntynen.

Mäntynen toteaa, että SAS:n konkurssi aiheuttaisi välttämättä tilapäistä häiriötä lentoliikenteeseen.

- SAS on hyvin vahva Skandinavian ja Euroopan välisissä yhteyksissä ja Skandinavian kotimaanliikenteessä. Tietysti tilapäistä häiriötä tulisi, mutta nythän jo useimmat yhtiöt ovat ilmoittaneet, että tässä tapauksessa ne lähtevät liikennöimään puuttuvia reittejä. Tietysti kuva olisi mosaaikkimaisempi verrattuna siihen, että lentoja ajaisi yksi iso yhtiö hyvin vakiintuneella systeemillä, toteaa Mäntynen.

Entä mitä SAS:n konkurssi merkitsisi Finnairin kannalta?

- Finnair tavoittelee strategiassaan pohjolan ykkösasemaa ja nyt yhtiö on kuitenkin keskittymässä pitkän matkan lentoihin.Äkkiseltäänhän tämä kuulostaa ristiriitaiselta, mutta sen täytyy tarkoittaa sitä, että Finnair etsisi sitten osakkuuksia, omistuksia ja yhteistyökumppanuuksia.

Mäntynen pitääkin todennäköisenä, että SAS:n mahdollisessa konkurssissa myös Finnair tekisi uusia siirtoja.

(MTV3)

Katso Jorma Mäntysen haastattelu (Kymmenen uutiset 18.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.