Mainos

Professori sai syytteen törkeästä veropetoksesta

Kuopion yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professori sai tänään Kuopion käräjäoikeudessa syytteen törkeästä veropetoksesta.

Syytteen mukaan professori sai vuosina 1992-95 kahdelta ulkomaiselta tupakkayhtiöltä yhteensä 3,2 miljoonaa markkaa apurahoja, joista hän käytti henkilökohtaisiin menoihinsa lähes 2,4 miljoonaa markkaa. Valtiolta jäi saamatta veroja 1,5 miljoonaa markkaa. Rahat tulivat ulkomailta miehen tilille tai hänelle henkilökohtaisesti osoitettuina shekkeinä. Hän ei ilmoittanut apurahoja veroilmoituksissaan.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Hannu Susitaival vaatii professorille ehdotonta vankeutta. Syytetty itse kiistää toimineensa rikollisesti. Hänen mukaansa rahat ovat menneet tieteelliseen tutkimukseen. Jutussa asianomistajana olevalla verottajalla ei ole rahallisia korvausvaatimuksia, sillä professori on maksanut hänelle määrätyt jälkiverot. Ne nousivat korkoineen ja hallinnollisine korotuksineen 2,1 miljoonaan markkaan.

Tositteet kadonneet

Kiistellyt apurahat tulivat British-American Tobacco Co Ltd:lta ja Fabrique de Tabacs Reunies S.A.:lta. Professori raportoi rahojen käytöstä niiden myöntäjille ja hävitti sitten tositeaineiston. Professorin itsensä mukaan mitään selvittämätöntä ei ole tapahtunut. Hänen johdollaan toimineet tutkimusryhmät ovat saaneet aikaan noin 300 tieteellistä raporttia ja väitöskirjaa.

Apurahat eivät kulkeneet yliopiston kirjanpidon kautta. Syytetyn mukaan syynä oli se, että yliopisto laskuttaa tiliensä kautta kiertävästä rahasta 10 prosenttia. Professorin mukaan hänen menettelytavassaan ei ole mitään epätavallista.

Professorin avustaja, asianajaja Harri Vento kiistää syytteen kokonaan. Hänen mukaansa verotarkastus yksin ei ole näyttö törkeästä veropetoksesta, ja verotukseen on haettu muutosta. Tutkintaprosessin professorin menettelystä aloitti alunperin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Se teki poliisille tutkintapyynnön epäillyistä väärinkäytöksissä professorin laskuttaessa Kuopion yliopistolliselta sairaalalta erityisvaltionosuuksia eli ns. EVO-rahoja syöväntutkimusprojektissaan.

Syyttäjä teki siltä osin syyttämättäjättämispäätöksen. Tutkinnan aikana ilmeni kuitenkin veropetosepäilyjä, jotka johtivat jälkiverotukseen ja syytteeseen. Syytetty on yliopiston patologian professori. Hän toimi aiemmin lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina, mutta luopui tehtävästä rikosepäilyjen ilmettyä. Jutun käsittely käräjäoikeudessa jatkuu ainakin torstaihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.