Mainos

Professori: Rokotuksista sairastuneiden genetiikka tutkittava

Asiantuntija peräänkuuluttaa sikainfluessarokotuksista narkolepsiaan sairastuneiden geneettisen taustan tutkimusta. MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa puhunut Ruotsin Karoliinisen instituutin professori Juha Kere muistuttaa, että narkolepsia on osittain geneettisenä pidetty, monitekijäinen oireyhtymä.

- Narkolepsian osalta on mielenkiintoista se, että siinä tiedetään yhden tietyn kudostyypin olevan keskeisessä osassa sairauden genetiikassa. Narkolepsia on yleisempi henkilöillä, joilla on tietty kudosrakennetyyppi HLA DR2, sanoo Kere.

Professorin mukaan HLA-alueen geenit säätelevät muiden muassa ihmisen immuniteettia sekä immuunireaktioita esimerkiksi kudossiirroissa.

- Ja koska tässä yhteydessä puhutaan mahdollisesti immuunijärjestelmän stimulaatiosta, niin on mahdollista, että rokotteessa ja narkolepsiassa saattaa olla syynmukainen yhteys, Kere toteaa.

Useat asiantuntijat ovat painottaneet, että Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteyden selvittäminen voi viedä useita kuukausia. Keren mukaan tilanne ei kuitenkaan ole välttämättä edes näin valoisa.

- Kun puhutaan tällaisista tapauksista, joissa kyse on aika harvinaisista sivuvaikutuksista, on mahdollista, ettei ihan täyttä varmuutta mahdollisista syy-yhteyksistä saada ollenkaan.

Puhelinhaastattelussa professori Juha Kere (Huomenta Suomi 25.8.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.