Mainos

Professori Rehn: Veronkorotukset eivät lopeta tienaamishaluja

Professori Alf Rehnin mielestä rikkaiden veroja pitäisi korottaa Suomessa.

Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Rehn ei lähtisi leikkaamaan palkkoja. Sen sijaan rikkaimman väestönosan verotuksen korottaminen olisi Rehnin mielestä hyvä keino lisätä valtion tuloja ja tulotasa-arvoa.

– Sanotaan, että silloin kukaan ei halua tienata lisää rahaa. Itse en ole koskaan tavannut ihmistä, joka toteaisi lopettaneensa tienaamisen, koska verot olivat liian korkeat. Näen, että veroastetta voi käyttää, Rehn sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Rehn vaatii suomalaisia näkemään oman maansa ja koko pohjolan erinomaisen taloustilanteen. Rehnin mielestä täällä menee kerrassaan mainiosti - moneen muuhun verrattuna.

– Meillä on tietenkin ongelmia - työttömyyttä, nuorisotyöttömyyttä, ongelmaa kestävyysvajeen kanssa - mutta jos vertaa niihin ongelmiin kuin on esimerkiksi Italialla, niin nämähän ovat pientä säätöä.

Perfect storm taloustutkijalle

Jos Rehniltä kysytään nyt, tietääkö hän, mihin Suomen, EU:n ja maailman talous ovat menossa, vastaus on ehkä yllättävänkin epävarma.

– En usko, että kukaan aivan oikein tietää missä mennään. Olemme nähneet viimesten 15 vuoden aikana niin uskomattoman paljon. Meillä on finanssialan nousu, uho ja tuho. Meillä on globalisaatio, joka on tuonut aivan uusia epävarmuustekijöitä, Rehn sanoo.

– Tavallaanhan tässä on taloustutkijalle "perfect storm", niin monta uutta tekijää. On hyvin vaikea edes lähteä miettimään, että mikä kehitys tulee olemaan. On täysin mahdollista, että ajaudumme kriisiin, jonka suuruusluokkaa ei edes kyetä hahmottamaan.

Kiina voisi olla myös talouspainajainen

Professori Rehnin mukaan Kreikka on ajautumassa surkeuteen. Hän ei kuitenkaan halua, että Kreikka ajettaisiin ulos EU:sta, vielä vähemmän Italia ja Irlanti.

– Se lähettäisi kyllä niin vaarallisen signaalin muille maille, että jos me heitämme kaikki pois, jotka ei käyttäydy, niin silloin euroalueessa ei ole mitään järkeä. Silloin pitäisi ehkä siirtyä kokonaan pois EU:sta ja sitä minä en henkilökohtaisesti toivo.

Professori ei ole siis luopunut toivosta. Päin vastoin, hän näkee epävarmuudessa mahdollisuuksia..

– Tämä voisi olla sellainen hetki, jossa päästään kriisin kautta uuteen nousuun.

Oikeat keinot hoitaa Kreikka ja muut mahdollisesti talouskurimukseen joutuvat jäsenvaltiot ovat Rehnin mukaan löydettävissä.

Hänellä on kuitenkin oma henkilökohtainen, vakava talouspainajaisena.

– Se on Kiina ehdottomasti. Jos siellä kupla yhtäkkiä puhkeaa ja ihmiset yhtäkkiä alkaa miettiä, että kuka vei kaikki rahat ja minne se tulevaisuus meni, niin en uskalla edes miettiä mitä tapahtuu.

Katso Jouko Vähä-Koskelan juttu: (Huomenta Suomi 29.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.