Mainos

Professori: Purkaus näyttää merkkejä laantumisesta - katso video

Tutkimusprofessori Kari Strand Oulun yliopiston Thule instituutista uskoo, että arviot Eyjafjalla-jäätikön tulivuoren purkauksen kestämisestä vuosia on epätodennäköisiä.

- Alue voi olla vulkaanisesti aktiivinen, mutta se ei todennäköisesti ole monessakaan näissä Islannin tulivuorissa niin, että se koko ajan syytää tuhkaa tai laavaa.

Hän kertoo, että tämän tyyppiset räjähdysvulkaaniset purkaukset ovat usein aktiivisimmillaan muutamien viikkojen ajan.Strandin mukaan laavan näkyminen Eyjafjalla-jäätiköllä on hyvä merkki.

- Laava osoittaisi sitä, että se ei enää ole jäätiköstä sulavan veden kanssa kontaktissa. Se kertoisi siitä, että räjähdysaktiviteetti olisi vähän laantunut.

Läheinen suurempi tulivuori Katla on 25 kilometrin päässä nyt purkautuvasta tulivuoresta. Strandin mukaan ne ovat hyvin samantyyppisiä, mutta kuitenkin aivan täysin erillisiä vuoria keskenään.

- Tietenkin tämä seisminen aktiivisuus tällä eyjafjallajökullin alueella vaikuttaa sinne, että tämä toinen alue voi aktivoitua, mutta on hyvin vaikea sanoa, että tapahtuuko tässä yhteinen aktivoituminen.

Strandin mukaan aikaisempia merkkejä yhteisistä purkautumisista on, mutta arviota Katlan purkauksesta on hyvin vaikea antaa, eivätkä islantilaiset geologitkaan ole sitä tehneet. Strand kuitenkin muistuttaa, että Katlan aktivoitumisessa voi olla vuosistakin kysymys.

Vaarallisia tulivuoria Islannissa useita

Strandin mukaan Islannin tulivuoria seurataan hyvin tarkasti ja usea niistä on vaaralliseksi luokiteltavia jäätiköiden alla olevia aktiivisia tulivuoria. Islanti on Strandin mukaan ollut seismisen toiminnan mukaan sitä aktiivisinta aluetta. Strand kertoo, että Islannissa purkautuu tulivuori kerran kahdeksassa vuodessa.

- Jos tämä nyt oli yksi, niin voi hyvin laskea , että hiljaista voi olla useamman vuoden ajan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.