Mainos

Professori: Politiikka on vaihtokauppaa - äänestäjät arvioivat eettisyyden

Vantaan ykköspoliitikkoihin kuuluva kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok.) on MTV:n uutisten mukaan junaillut ystävänsä Vantaan Energian hallituksen puheenjohtajaksi. Mäkinen on Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja.

MTV:n mukaan Mäkinen olisi ottanut ystävältä, Tommi Valtoselta, vastaan tuhansien eurojen arvosta ilmaista työtä, kun Mäkisen tontille rakennettiin sauna.

Mäkinen kiistää toimineensa väärin.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo, että Mäkisen toimintaa valtuustoryhmässä ei voida pitää virkatoimintana. Siten kyseeseen ei voisi tulla virkavelvollisuuden rikkominen.

-Se, mitä henkilö tekee oman puolueensa puolella, ei kuulu virkarikosten soveltamisalaan, ellei sillä ole vaikutusta virkatehtäviin eli tässä tapauksessa valtuutetun tehtäviin.


Saako ystävää suosia nimityksissä tällä tavoin kuin on esitetty?

-Politiikkahan on vähän vaihtokauppaa, ja siinä tehdään ihan sallitustikin päätöksiä poliittisin perustein.


Miten olisi pitänyt toimia, jotta välttyisi jääviysepäilyiltä?

-Jos poliitikko tuntee jonkun, se ei vielä tee siitä moraalisesti moitittavaa. Jos se menee kovin tiukaksi ystävien suosimiseksi, siihen voidaan kohdistaa moraalista paheksuntaa. Se on kuitenkin edelleen poliittista toimintaa ja siten äänestäjien arvioitavissa, miten siihen suhtaudutaan.


Kun kunta ulkoistaa palveluja, onko vaarana, että hyvä veli -verkostot lisääntyvät?

-Siinä tulee kosketuspintoja enemmän. Yksi ongelma on epäilemättä se, että jos tehtäviä ulkoistetaan ja yksityistetään, avoimuus helposti rajoittuu tai poistuu kokonaan. Sitä on vaikeampi valvoa, ja kun valvonta on heikkoa, se mahdollistaa erilaisten epätyydyttävien käytäntöjen syntymisen.


Muistuttaako tämä Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjuksenottoepäilyjä?

-Yhteydet ovat mielestäni aika etäisiä, koska tässä liikutaan aika puhtaasti siellä puolue-elimissä ja puoluetoiminnan sisällä ja siellä on aika toisenlaiset pelisäännöt. Julkisessa päätöksenteossa päätösten pitää perustua faktoihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.