Professori: Pitkissä tuomioissa karkaamisalttius ja itsemurhat lisääntyvät

Suomen laki mahdollistaa jo nyt loppuelämän kestävät elinkautisrangaistukset. Yleensä elinkautisvanki pääsee kuitenkin ehdonalaiseen 12 vuoden tuomion jälkeen Helsingin hovioikeuden päätöksellä. Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mielestä koko loppuelämän elinkautista tuomiota tulisi voida käyttää nykyistä enemmän.

Kuolemaan asti kestävä elinkautinen vankeus vaatisi Tolvasesta kuitenkin paljon muun muassa vankiloiden turvallisuudelta:

- Vankiloiden pitäisi siinä tapauksessa olla tiukasti vartioituja. Pidemmän istumisen ongelmiksi saattaisivat kuitenkin tulla suurempi karkaamisalttius sekä itsemurhariski.

Itsemurhariski kasvaisi Tolvasen mukaan siksi, että vangeilla ei olisi pitkässä tuomiossa enää toivoa päästä pois.

Esimerkiksi Virossa ja Yhdysvalloissa elinkautinen vankeusrangaistus kestää koko loppuelämän. Suomessa elinkautista istuvat vangit on tuomittu vankeuteen yleensä murhasta.

"Suomi kehitysmaa ehdonalaisvalvonnan suhteen"

Tolvasen mielestä elinkautisvankeuden toimintatavat ovat Suomessa pääpiirteittäin hyvällä tolalla. Suurin ongelma on se, että ehdonalaiseen pääseviä vankeja ei kontrolloida tarpeeksi. Poliisi reagoi vasta sitten, kun vangin uusi rötös on tarpeeksi merkittävä.

- Ehdonalaiseen pääseville vangeille tulisi tehdä säännönmukaisia vaarallisuusarviointeja, hän sanoo.

Toinen ongelma on se, että ehdonalaista vankeutta ei valvota, eli jälkihuolto puuttuu Tolvasen mukaan totaalisesti.

- Tukitoiminnan tulisi olla parempaa, sillä rikoksen uusijalla on usein päihde- ja psyykeongelmia. Tuella voitaisiin pienentää uusintarikoksen riskiä, Tolvanen täsmentää.

Suomi on Tolvasesta ehdonalaisvangin tukemisessa kehitysmaan tasolla:

- Muissa maissa tukitoimintaa on olemassa huomattavasti enemmän. Täällä vangille sanotaan vapautushetkellä vain, että "pärjäile". Tämä on kamalaa niin vangin kuin muunkin yhteiskunnan kannalta.

Ennen kuin ehdonalaisvankeuden ongelmia voitaisiin parantaa Suomessa, Tolvanen kaipaa selkeitä tutkimustuloksia siitä, miten systeemi tällä hetkellä itse asiassa toimii, ennen kuin muutoksia voidaan alkaa tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat